Catalunya Bombardejada!

Páginas: 5 (1093 palabras) Publicado: 4 de noviembre de 2012
“CATALUNYA BOMBARDEJADA”

L’exposició ens mostra el succeït respecte als bombardejos de l’aviació a la població civil a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, amb textos, imatges i materials de la pròpia guerra, que ajuden gràficament a entendre els bombardejos i les seves conseqüències.

El 18 de juliol de 1936, Espanya va patir l’aixecament militar en contra del govern de larepública, i això va comportar l’inici de la guerra Civil espanyola, que portaria mes tard a 40 anys de dictadura. Els militars van aconseguir imposar-se a la majoria de territori espanyol, y en 3 anys de dura guerra, la dictadura militar, va triomfar.

A Catalunya la guerra pròpiament dita no va arribar fins la primavera de 1938, però Catalunya ja havia sigut un objectiu prioritari clar de l’aviacióaliada dels franquistes (Itàlia i Alemanya). Espanya va ser realment una mena de laboratori del que vindria desprès (2na guerra mundial), per la manera de fer la guerra, atacant la població civil, sense cap mena de prejudici.

Barcelona va ser un punt clau d’aquests bombardejos per dos aspectes que la feien ser molt mes fàcil d’atacar. El primer motiu es que des de l’avió , a Barcelona, gràcies alpla Sardà era molt fàcil per a ubicar els objectius de bombardeig. El segon motiu és que Barcelona al tenir costa, i al no existir radars per a prevenir els atacs, era molt fàcil d’agafar desprevinguda la població i per tant, l’atac resultava molt mes efectiu.

Dit això i introduït el tema, parlaré mes concretament dels exemples que ens mostra l’exposició del castell de Montjuïc. L’exposició esdivideix en 4 bolcs temàtics; el primer “la república bombardejada” on ens fica en context, ens explica el suport que va rebre l’exèrcit rebel (militars) per part Itàlia, Alemanya i Portugal i com Alemanya i Itàlia van utilitzar a Espanya com a laboratori del la nova forma de guerra de l’aviació en la població civil, amb el favor dels franquistes. En aquesta part de l’exposició també s’explical’espionatge dels franquistes a la banda dels republicans, infiltrant-se per passar informació, anomenats “la Quinta Columna” que col·laboraven amb la SIFNE (Servicio de Información de la Frontera Nordeste de España).

La segona part de l’exposició (“Bombardejos sobre el territori i sobre les centrals hidroelèctriques”) on el que s’explica són els diferent bombardejos que pateix Catalunya, amb quinsobjectius, les seves conseqüències i en els diferents territoris (Barcelona, Granollers, Lleida, Tarragona i el Penedès…).
Per a no estendre’m moltíssim ficaré un parell d’exemples; a Barcelona un dels grans períodes de bombardejos van ser els dies 16, 17 i 18 del 1938, on Barcelona va ser atacada de 10 a 13 cops en aquests 3 dies, amb gairebé mil morts, i a més una bomba que va impactar sobreun camió carregat d’explosius al cinema del Coliseum, va arribar a la premsa internacional on van especular si era una nova bomba de gran destrucció.
Com a un altre exemple d’aquests bombardejos està, l’atac a Granollers el 31 de maig de 1938 on 5 avions Italians van tirar mes de 60 bombes en un minut i 750kilos de metralla. L’objectiu del bombardeig en teoria era una central elèctrica de laciutat, però la infraestructura no va ser fracturada i en canvi els carrers i cases van quedar destrossats, van morir mes de 200 persones i mes de 150 van resultar ferides.

El tercer bloc de l’exposició tracta sobre “Els refugis, els valors ciutadans i l’ajut internacional”, mostra la reacció social als bombardejos de la Guerra Civil espanyola nacional i internacionalment. Com va reaccionar lapoblació catalana creant refugis (mes de 2000 a Catalunya) i associant-se entre ciutats i pobles. Fins i tot va haver una ajuda internacional impressionant per part de països com Mèxic, la Unió Soviètica i França, que varen acollir infants espanyols portant-los en vaixells fins al seu país.

L’última part de la exposició: els espais de memòria, “Després dels bombardejos de la Guerra Civil: els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalunya
  • Catalunya
  • Catalunya
  • L'independéncia de Catalunya.
  • Aus De Catalunya
  • independencia de catalunya
  • origenes de catalunya
  • La Industria A Catalunya.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS