cicle fosfor

Páginas: 6 (1414 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2014
FOSFAT

El grup fosfat és un dels grups funcionals més importants per a la vida. Es troba en elsnucleòtids, tant en els que formen part dels àcids nucleics(ADN i ARN), com els que intervenen el transport d'energia química (ATP). També hi és en els fosfolípids. Tant en els àcids nucleics com en els fosfolípids, el grup fosfat forma enllaços fosfodièster.

Els fosfat emmagatzema l'energiaquímica que es troba a les dents i òssos dels organismes, com els animals.

El dipòsit principal de fòsfor es troba a la litosfera, en roques fosfatades (A Amèrica del Nord els dipòsits més grans de roques fosfatades (fosforita) es troben a la regió Bone Valley de Florida, els Soda Springsde Idaho, i la costa de carolina del Nord. L'illa amb més fosfats del món és Nauru. També hi ha importantsdipòsits de fosforites a Egipte, Israel, Marroc, Illa Navassa, Tunísia, Togo i Jordània.), òssos fòssils i guano (El guano és un fertilitzant orgànic provinent de les dejeccions d'aus marines,ratpenats o foques acumulats en llocs de clima desèrtic; principalment illes de Xile i Perú.).

CICLE NATURAL

El fòsfor es troba en forma de fosfat tan en el medi terrestre com en els fons marí. Les plantesabsorbeixen els ions de fosfat i els integren a la seva estructura en diversos compostos. Sesnse fòsfor les plantes no aconsegueixen desenvolupar-se adequadament.

Els animals herbívors aconsegueixen el fòsfor de les plantes i l'absorbeixen mitjançant els processos de la digestió i els integren en el seu organisme on tenen un paper decissiu en el seu metabolisme.

Els animals carnívorsaconsegueixen el fòsfor de la matèria viva que consumeixen i integren a la seva estructura orgànica. Els éssers vius plantes i animals, al morir restitueixen els compostos del fòsfor al sòl i l'aigua mitjançan el procés de descomposició.

Els compostos alliberats són novament reintegrats per les plantes per reiniciar el cicle.

Els compostos de fòsfor poden ser transportats com a sediement de rius iacumular-se en els sòls al·luvials, és a dir, aquells que s'originen per l'acumulació de sediments de l'aigua
generalment al llarg dels rius i al fons dels llacs.

En la naturalesa la disponibilitat de fòsfor es produeix per la meteorització de roques que contenen fosfat i mitjançant l'erosió natural arriben als sòls i les aigües(rius, llacs i mars).

En les zones d'erupcions volcàniques, elscompostos de fòsfor són dipositats per les cendres per aquesta raó els sòls d'origen volcànic són rics en compostos de fòsfor.

La erosió i la pluja dissolt el fòsfor i el dirigeix a rius i mars, el qual es va sedimentant en el fons d'aquests.

Aquesta aigua transporta diversos minerals en forma de fosfats; aquesta és utilitzada per les plantes, i aquestes tanmateix son aliment per alplancton que és menjat pels peixos, aquests tenen grans quantitats de fòsfor emmagatzemat.

Quan els peixos son menjats per depredadors més grans, com les aus marines, aquestes tonren a formar part del cicle del fòsfor com la seva formació cel·lular. Aquestes al excretar, expulsen el que s'anomena guano.

No tot el fòsfor es reintegra al cicle. Es pot tornar a dipositar al fons oceànic i durarmillons d'anys.
Pot caure al sòl en forma de pols, ja sigui per la erupció d'un volcà o per algun altre factor.
La importància d'aquest element i el seu cicle està en que intervé en moltes acciones que realitzen els organismes vius, com les plantes i la fotosíntesis o la bioluminiscència dels animals.

Destacarem els factors biòtics i abiòtics que es presenten en aquest cicle:

Biòtics:Bacteries(descomposadores), plancton, algues i plantes, animals i guano.
Abiòtics: Aigua, llum solar, fòsfor, sòl, minerals, pedres i vent.


ACCIÓ ANTRÒPICA

El guano es utilitzat per l'home per convertir-lo en productes tals com fertilitzants, que ajuden en els camps. Al produir en el camp aliments pel consum humà i per la ramaderia, aquests tornern a emmagatzemar-se en ells i es torna a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el ciclo del fosforo
  • Ciclo Del Fosforo
  • Ciclo del fosforo
  • Ciclo Del Fosforos
  • CICLO DEL FOSFORO
  • ciclo del fosforo
  • Ciclo Fosforo
  • Ciclo Del Fosforo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS