Colonialismo

Páginas: 6 (1316 palabras) Publicado: 28 de enero de 2014
COMENTARI DE MAPES HISTÒRICS

Nom i cognoms: Luis Dalmau Mestre
Curs: 1r BAT Grup: A Data: 22/04/2013

1.-Presentació:

A) Comprensió de la llegenda i simbologia.

En el primer mapa, podem veure els diferents regnes i imperis que hi havia a l’Àfrica precolonial. Destaquen les possessions otomanes al nord d’Àfrica i la sobirania que té sobre Egipte i Sudan. A més, es potobservar que comença a haver presència europea a les costes, sobretot per part de Portugal, França i Gran Bretanya. També, destaquen els regnes africans que es troben majoritàriament a l’interior del continent.
En el segon mapa s’observa l’ocupació pràcticament total del continent per part d’Europa. Destaquen sobretot els possessions britàniques i franceses. Es mantenen independents Etiòpia i Libèria.B) Descripció i anàlisi:

Els dos mapes són actuals ja que no estan fets en l’època de la colonització africana. Si així fora, no els hagueren dibuixat amb tanta precisió ja que abans de la colonització només es coneixien les costes i el nord d’Àfrica.
L’espai geogràfic que es representa en aquestos mapes són el continent africà i l’Orient Pròxim a causa de l’extensió de l’Imperi Otomà.Cronològicament els mapes van de finals del segle XIX (1880), a principis del segle XX (1913).
Són mapes polítics ja que només representen els dominis dels regnes o colònies que hi ha a Àfrica.






2.-Comentari del mapa.

A) Introducció:

Cap al 1880, encara existia un gran desconeixement sobre Àfrica per part d’Europa. Només es coneixia la part nord i les costes per lesbases comercials que havien establert els europeus al continent per a poder garantir el comerç triangular. L’interior era totalment desconegut ja que el desert del Sàhara els havia impedit l’accés a través del nord i a causa de la seua desconeixença, les potències europees centraven els seus esforços a Amèrica.
Amb l’avinguda de la Gran Depressió i després, la Segona Revolució Industrial, els estatsvan haver de canviar la seua política econòmica i substituir el lliurecanvisme pel proteccionisme, a causa de l’enorme competència en els mercats. Aquesta modificació del sistema capitalista produí la recerca de nous mercats on col·locar excedents de producció i el capital. Aquest fet fomentà l’ocupació d’Àfrica en territoris colonials.
Inicialment, el control europeu del continent africà estrobava en mans de França, al nord d’Àfrica a Algèria, i després en les bases que posseïa al voltant de les costes del continent; Portugal tenia les colònies d’Angola i Moçambic; Gran Bretanya, al sud d’Àfrica amb la Colònia del Cap; i Espanya, que posseïa les bases de Riu Muni i Fernando Poo. El nord d’Àfrica estava controlat per l’imperi otomà i hi havia, a més, alguns estats africans com Marroc,l’Imperi Fulani, Abissínia, el sultanat de Zanzíbar,.., però la major part de l’interior d’Àfrica era desconeguda.
Amb la unificació d’Alemanya, sorgeix una nova potència europea amb molt de poder econòmic i militar. Malgrat això, arriba tard per a poder posseir un gran territori colonial a Àfrica. Aleshores, s’organitza el Congrés de Berlín on s’estableixen diversos acords sobre l’ocupació alcontinent. En primer lloc, el control costaner no implica l’ocupació interior, per la qual cosa s’inicià una cursa entre les potències amb la finalitat que les altres no se’ls avançaren. Es va decidir la lliure navegació sobre els rius Níger, Congo i els seus afluents. Finalment, es reconeixien els drets sobre les colònies ja ocupades i, per a evitar les disputes entre grans potències en el centred’Àfrica, es creà l’Estat lliure del Congo com a propietat personal de Leopold II de Bèlgica.
En definitiva, els Congrés de Berlín va establir les bases de l’imperialisme europeu i va accelerar el procés de repartiment i ocupació.

B) Comentari o explicació

Des dels inicis, França i el Regne Unit van ser les grans potències colonials. Abans del Congrés de Berlín ja s’havien repartit els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • colonialismo
  • COLONIALISMO
  • Colonial
  • El Colonialismo
  • Colonialismo
  • Colonialismo
  • Colonial
  • Colonialismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS