Comentari del poema desolació de joan alcover

Páginas: 8 (1978 palabras) Publicado: 21 de abril de 2010
Comentari de text del poema Desolació de Joan Alcover.

Contextualització del poema

a) Biografia de l’autor.

Joan Alcover i Maspons (Palma de Mallorca, 1854 – 1926)
Joan Alcover i Miquel Costa i Llobera són els autors més emblemàtics de l’Escola Mallorquina. Va contraure matrimoni amb Rosa Pujol, i a partir d’aquí va començar a exercir d’advocat, ja que s’havia llicenciat enDret Civil i Canònic el 1878. Durant aquest període és elegit regidor de l’Ajuntament de Palma i el 1893 passa a ser diputat a les Corts pel Partit Liberal d’Antoni Maura.

Més tard, inicia la carrera literària que alterna en català i castellà. Els seus primers poemes són publicats el 1872 i el 1877 guanya un premi extraordinari als Jocs Florals de Barcelona pel poema La Creu. Des que mor laseva dona i els seus fills, amb l’experiència amarga del dolor redescobreix la llengua pròpia com a eina d’expressió dels sentiments més profunds.

Joan participa a conferències, a congressos i en diverses edicions dels Jocs Florals de Barcelona, i el 1909 és proclamat Mestre en Gai Saber; i és membre corresponent de diverses acadèmies.

En català, la seva obra poètica s’aplega a Cap altard (1909) que conté alguns dels millors poemes de la literatura catalana de tots els tems (La Balaguera, Elegies, Miramar, L’espurna, Desolació...). Malgrat tot, no se sent atret pels elements extrems del moviment Modernista i s’identifica amb un cert vessant del Noucentisme incipient.

A partir de les seves desgràcies, les noves composicions poètiques escassegen i sovint es concreten enreelaboracions o traduccions de peces anteriors.

b) Època i factors socials.

En la política Mallorquina durant el primer terç del segle XX s'havia consolidat la Renaixença i es vivia un moment important amb un renovació arquitectònica, basada en la introducció del modernisme, una literatura que viu una època daurada amb noms com Joan Alcover, Costa i Llobera, Miquel dels Sants Oliver,mossèn Antoni Maria Alcover, i altres artistes que recuperaran part del nostre bagatge cultural. Aquesta feina es va veure truncada per la repressió franquista i l'intent de fer desaparèixer qualsevol rastre d'identitat nacional. Sols certs noms escapen de la uniformització cultural de les primeres dècades del franquisme, com Llorenç Villalonga o Francesc de Borja Moll, que publiquen en català tot i lapersecució contra la llengua dels mallorquins, exclosa de l'educació i de tots els àmbits públics i oficials.

c) Context literari.

Desolació s’inscriu dins de les característiques pròpies de la creació romàntica, pel que fa a l’objectiu de commoure i a l’expressió plena de sentiments, tot i la perspectiva temporal quant a la creació, ja que la poètica modernista de l’EscolaMallorquina es va desenvolupar sota les seves influències; ell en defensava la influència dels clàssics, que es tradueix en la perfecció formal dels poemes, una temàtica centrada en el paisatge de les illes, valors cristians i la voluntat de depuració lingüística, tot i que aquest aspecte no el treballava amb abundància.

d) Context narratiu.

Aquest poema s’ha extret del llibre Cap al tard,publicat l’any 1909. Els poemes que conté aquets llibre són: Desolació, La relíquia, Elegies, Miramar, La Balaguera, L’espurna, entre molts altres, són considerats fites essencials dins la poesia escrita en català. Des del punt de vista temàtic, se centra sobretot en tres línies: el tractament del paisatge com a sentiment, el pas del temps entès com a fet devastador que destrueix tots els béns que elpoeta posseeix i el dolor per la mort dels fills, manifestat en forma d’elegia.

Contingut o fons

a) Diccionari.

El lèxic emprat en el poema és un element important, i les paraules que s’hi troben són:
- «só» i «sent»: són dialectes més propis del balear, ja que la primera persona del present d’indicatiu no escriuen la última lletra de la paraula.
- «plànyer»: és un...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari de text. Desolació. Joan Alcover
  • Comentari literari Joan Alcover
  • Comentario poema Dona'm La Mà, Joan Salvat Papasseit
  • Biografia joan alcover
  • Joan alcover i la balanguera
  • LA BALANGUERA JOAN ALCOVER
  • Biografia de Joan Alcover
  • Joan Alcover

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS