Comentari guernica

Páginas: 9 (2041 palabras) Publicado: 25 de enero de 2011
GUERNICA

RUTH CASTRO FONSECA

Presentació

Es tracta d’un oli sobre tela, de dimensions 3,51 x 7,82 m, feta per Pablo Picasso el 1937,. Actualment es troba al Museu D’Art Reina Sofia, Madrid.

Biografia

Picasso ja que signava amb el segon cognom, és un dels més reconeguts pintors del segle XX, conegut sobretot per fundar el cubisme junt amb Georges Braque. Va treballar també laceràmica, l‘escultura amb bronze, el collage, i fins i tot va fer poesia, creant més de 20.000 obres al llarg de la seva vida. El seu pare, José Ruiz Blasco, era professor d’art. Als 8 anys va fer la seva primera obra. Poc desprès, al 1891 el seu pare troba feina a La Corunya i hi marxa a viure amb tota la família, i 4 anys després a Barcelona on Picasso aprova els exàmens d'ingrés a l'Escola de BellesArts, saltant-se els cursos inicials.
A Barcelona Picasso ja és adolescent i estableix amistat amb Manel Pallarés, d‘Horta de Sant Joan, amb qui munta el seu primer estudi de pintura. Va guanyant reconeixement i exposa dibuixos per primera vegada als Els Quatre Gats, on entra en contacte amb altres artistes com C. Casagemas, J. Sabartés i R. Casas. També exposa per primera vegada a la Sala Parés.A partir de 1900 Picasso va fer algunes anades a París. Allà, va fer amistat amb molts artistes del moment. començà a fer exposicions. En una d'aquestes estances a París el seu amic Carles Casagemas es suïcidà per amor. Es diu que aquest fet portà a Picasso al seu període Blau. Durant la I Guerra Mundial, Picasso coneix a la ballarina Olga Kodlova, i es casen al 1918. Posteriorment va conèixer aMarie Thérèse Walter, que va ser la seva següent esposa; amb qui va tenir una filla al 1935, Maya. Políticament, Picasso es declarava pacifista i comunista, i fou membre del P. Comunista Francès fins a la seva mort. Durant la guerra civil espanyola participà en nombrosos actes de suport al govern legítim de la República. Al 1963 es va inaugurar a Barcelona el Museu Picasso. Va morir el 1973, als92 anys.

Context historic

El 26 d’abril del 1937, 43 bombarders i avions de caça alemanys de la Legió Còndor, i alguns d’italians, als servei dels franquistes, van destruir la ciutat basca de Guernika. Fou un fet més de la guerra d’Espanya, però va tenir un gran ressò mundial. Era el primer cop que l’aviació arrasava una ciutat oberta, sense cap objectiu militar ni defensa antiaèria. Elsbombardeigs va començar a les 4,30 h de la tarda de dilluns, i va continuar fins les 7,45 h. Després, les bombes incendiàries i les d’efecte retardat completaren la destrucció.

El comandament franquista va acusar als mateixos bascos d’haver incendiat la ciutat amb llaunes de gasolina. El 1979 el govern alemany en va reconèixer l’autoria.

Aquell mateix estiu se celebrava una ExposicióInternacional a París. Picasso havia rebut l’encàrrec del govern republicà espanyol de pintar un mural al pavelló espanyol que estava construint l’arquitecte Josep Lluís Sert. Quan se’n va assabentar el bombardeig de Guernika pels diaris ja va tenir el tema. Va voler fer una pintura que fos símbol del horror de la guerra. Va fer molts esbossos i composicions diferents, fins que va considerar acabada latela, el mes de juny. Havia elevat un fet real a la categoria de símbol universal.

Context artistic

Pertany al grup Avantguarda: concepte militar que s’aplica a l’art. Implica que porta amb ell mateix la noció de poca durada, és a dir, es mantindran durant un temps però desprès vindrà un altre estil i els passarà endavant. Ser avantguarda suposa ser incomprès, en el cos militar són la minoria,agosarada i valenta, a l’art, compren una minoria d’intel•lectuals que els hi donen suport.
Comença a haver un intermediari entre artista i client, els crítics, que li donen sentit a aquest grup, nom i suport teoric. Sovint els moviments artistics es completen amb moviments literaris. També intervé el Marxant que actua entre l’autor i el públic i els patrocinarà pel seu propi benefici (els de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El guernica
  • Guernica
  • el guernica
  • guernica
  • Guernica
  • El Guernica
  • Guernica
  • Guernica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS