comentari Texans contra violadors

Páginas: 7 (1685 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2013
ANÀLISI I SÍNTESI DEL TEXT
1.Resum
En un cas de violació a Itàlia, el Tribunal Suprem ha exculpat el presumpte violador perquè l'agredida portava pantalons vaquers. Segons els jutges, aquests tipus de pantalons no es poden abaixar sense el consentiment de la persona que els duu. També a Itàlia abans d'aquest cas M. Goretti fou violada i per defendre's va morir. Fou declarada màrtir icanonitzada. Segons l'autora el jutges pensaven en aquest cas quan feren sentència de l'anterior, el dels texans.

2. Tema /títol/tesi
Aquest text se centra en el tema del delicte de violació i el seu tractament als tribunals. L'autora es mostra en contra de determinades sentències on la víctima és considerada com a col·laboradora. Aquesta tesi és plantejada de forma irònica en la frase ”només així lesdones serem lliures de sospita”. És a dir, si la dona no mor en una violació serà considerada “còmplice”i el violador eixirà impune. Com que aquesta tesi apareix al darrer paràgraf l'estructura temàtica és de caràcter sintetitzant .El títol suggereix el tema però no l'especifica.

Com a motius secundaris apareix la narració de la dona que morí per no ser violada. L’explicació de totes lesconnotacions que tenen els texans (glamour, joventut ...)
3. Estructura externa/interna/temàtica
L'estructura externa està formada per dos paràgrafs i en cadascun apareix un cas de violació: el de la noia de Potenza que portava texans i el de la dona que morí i fou canonitzada.

Des del punt de vista de l'estructura textual, el text es pot dividir en tres parts:
La primera serveixd'introducció i compara irònicament i metafòrica la idea que hom té dels texans (informals i de “glamourosa joventut”) amb la que li donen els jutges: la de cinturons de castedat.
La segona presenta els fets. Del dictamen del tribunal es dedueix que el fet de portat pantalons texans fa que una dona siga inviolable i per tant ésser violada suposa l’acceptació de les proposicions del violador.
La terceraexposa la tesi. No es pot admetre que l'única manera de lliurar-se de la sospita de col·laboradora en una violació siga morir com fou el cas de la canonitzada M. Goretti.
Com que la tesi expressada en termes irònics “nomes així les dones serem quasi lliures de sospita” apareix al final del text podem afirmar que l'estructura temàtica és sintetitzant o climàtica

COMENTATI CRÍTIC.

1.Àmbit'ús i gènere discursiu
L'àmbit d'us en què s'inscriu el text és el periodístic: Fou publicat al diari El periódico on l'autora col·labora habitualment, el dia 14 de febrer del 99. Pel que fa al gènere és un article d'opinió o columna periodística que analitza i valora un tema d’actualitat per ajudar-nos a ser crítics amb la realitat complexa que ens envolta.

2.Tipus de text i finalitat
Utilitzauna tipologia textual argumentativa i a més ens narra i informa d'uns fets ocorreguts a Itàlia que estan relacionats amb el tema . La seua finalitat és orientar l'opinió i la conducta ja que vol convèncer-nos que les sentències solen ser injustes amb les dones en els casos de violacions.

3.Canal
Quant al canal és un text escrit per a ser publicat i per tant preparat on emissor i receptor nocomparteixen ni el temps i l'espai de l'enunciació. Es tracta d'un text unilateral perquè hi ha un únic emissor i multidireccional perquè va dirigit al públic en general.

4.Codi
El codi és lingüístic. La varietat de registre del text és estàndard encara que hi trobem paraules més especialitzades, relacionades amb el món judicial com: “sentència”, “dictamen”, “senyories”, “presumpte”i d'altrescom “glamourosa”, “canonitzada”. Pel que fa a la varietat geogràfica, s'utilitza la varietat oriental. Hi trobem les següents marques dialectals: a nivell morfosintàctic l'ús de l'article salat “ses”, propi de la variant balear,el possessiu femení “seva” i el morfema de 1a persona del present -o. A nivell semàntic “noia”.

5.Dixi/polifonia/intertextualitat/autora real/autor i lector...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario contra las pisas
  • Comentario familias contra corriente
  • comentario de texto europa contra europa
  • Comentarios de "contras" de la vanguardia
  • La contra, movimiento nicaraguense, comentario
  • Comentario: los efectos de contraste y asimilación en las reacciones ante una comunicación y los cambios de...
  • Comentários ao conto "pai contra mãe", de machado de assis
  • Comentario documental "la guerra contra el cáncer"

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS