Comentario atenea nike

Páginas: 2 (399 palabras) Publicado: 25 de abril de 2011
Historia de l’art
Comentari: Atenea Niké

L’Atenea Niké o Atenea Àptera va ser construïda sota les ordres de l’arquitecte Cal·lícrates, un dels arquitectes més rellevants de l’esplendor atenesadurant l’època de Pèricles. També va col·laborar en el disseny del Partenó. Aquest temple es va construir al 421 aC. Està situat a l’Acròpoli d’Atenes, sobre els propileus. És un temple d’estil clàssic.Està feta amb marbre de la pedrera del pentèlic com tota l’arquitectura dels temples de l’acròpoli.

El temple és molt petit ja que mesura 5,5 metres per 8 metres. És tetràstil ja que té quatrecolumnes a la part anterior i posterior, per tant, també és amfipròstil ja que les dues bandes són iguals. La seva distribució era senzilla ja que constava d’una sola cel·la que tenia dies pilastres inantis a l’entrada.

El temple d’Atenea Niké és un temple jònic, per tant, està composta per la base formada per l’estereòbat i l’estilobat, seguidament comença la columna formada per la base amb tori escòcia, el fust acanalat característic d’aquest estil i el capitell amb els seus elements decoratius. Sobre les columnes hi descansa l’entaulament estructurat amb l’arquitrau dividit en tresfranges superposades; el fris fet de relleus continus, i la cornisa, semblant a la dòrica la qual es drecen el frontó i les acròteres. La coberta que ja no està, era de dos aiguavessos.
El temple estàorientat a l’est per la sortida del sol, tret característic de les construccions d’aquella època. Cal·lícrates va treballar en un espai molt reduït per això va decidir prescindir de la pronaus.

Aquesttemple va ser promogut pel general atenès Cimó II, rival polític de Pèricles, per això, Cal·lícrates no va començar a construir-lo fins que ell no va morir. La funció d’aquest temple era un altard’adoració a la deessa Atenea niké o Atenea Victoriosa, deessa grega de la saviesa i de l’estratègia en la guerra i patrona de la ciutat d’Atenes. El temple es va construir per la victòria dels grecs en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • comentario de atenea nike
  • Atenea niké
  • Atenea Nike
  • Atenea Niké
  • atenea Nike
  • Anàlisi de l'obra arquitectònica Atenea Niké
  • Atenea Niké
  • Atenea Nike

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS