Conflicto De Los Balcanes

Páginas: 9 (2198 palabras) Publicado: 17 de junio de 2012
Conflicto de los Balcanes

Seminario
Derecho Internacional Privado

Jugoslavija je bilo skupno ime več skupnih držav južnoslovanskih narodov na ozemlju severozahodnega Balkana med letoma 1918 in 2006.
Slika jugoslavije 1, 2, 3,---5b
Slovenija, hrvaško, bih, srbija, makedonija, kosovo, črna gora
Kronologija
Država Slovencev, Hrvatov in Srbov (Država SHS): 29. oktober 1918
KraljevinaSrbov, Hrvatov in Slovencev: 1. december 1918
Kraljevina Jugoslavija 3. oktober: 1929
Jugoslavija med prvo in drugo svetovno vojno
druga svetovna vojna
Demokratična federativna Jugoslavija - DFJ (nova Jugoslavija): 10. avgust 1945
Federativna ljudska republika Jugoslavija (FLRJ): 29. november 1945
Socialistična federativna republika Jugoslavija (SFRJ): 7. april 1963
Zvezna republikaJugoslavija: 1992
Srbija in Črna gora: 2003 - 2006

Država Slovencev, Hrvatov in Srbov (krajše Država SHS) je bila država konfederalnega tipa, ki je nastala 29. oktobra 1918 in je obsegala ozemlje južnoslovanskih narodov nekdanje Avstro-Ogrske. Obstajala je le do združitve s kraljevino Srbijo 1. decembra 1918.
5. in 6. oktobra 1918 je bil v Zagrebu ustanovljen Narodni svet Slovencev, Hrvatov inSrbov. V sprejetem pravilniku je poudaril, da je »politični predstavnik vseh Slovencev, Hrvatov in Srbov, ki žive v Hrvaški in Slavoniji z Reko, v Dalmaciji, Bosni in Hercegovini, Istri, Trstu, Kranjski,Goriški, Štajerski, Koroški, Bački, Banatu, Baranji, Medžimurju in po ostalih krajih jugozahodne Ogrske.« Narodnemu svetu je formalno načeloval Anton Korošec, v njegovi odsotnosti pa sta gavodila Svetozar Pribičević in dr. Ante Pavelić (le-tega ne smemo zamenjevati z vodjo NDH).
Avstro-Ogrska je oktobra antanti v zameno za premirje ponudila avtonomijo za slovanske narode v državi, kar pa je predsednik ZDAWoodrow Wilson zavrnil. Narodni svet je na podlagi te zavrnitve 21. oktobra zahteval brezpogojno samoodločbo. Po porazu Avstro-Ogrske in centralnih sil sta hrvaški sabor v Zagrebu in ljudskishod v Ljubljani 29. oktobra razglasila narodno osvoboditev in ustanovitev samostojne Države Slovencev, Hrvatov in Srbov s središčem v Zagrebu. 31. oktobra je bila v Ljubljani ustanovljena Narodna vlada SHS v Ljubljani. Ta je bila najvišji zakonodajni in upravni organ v Sloveniji. 1. novembra je Narodni svet za Štajersko povišal Rudolfa Maistra v generala in mu poveril poveljstvo na slovenskemŠtajerskem. 23. novembra so slovenske enote razorožile nemške brambovce v Mariboru.
-------------------------------------------------
Nevarnost s strani Italije, ki je v skladu z londonskim paktom zasedla Primorsko in Istro ter dele Dalmacije, in pritisk Srbov po združitvi v skupno državo, izražen že s Krfsko deklaracijo, sprejeto 20. junija 1917 v izgnanstvu na Krfu, sta povzročila 1.decembra 1918 združitev Države SHS s Kraljevino Srbijo v Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev s prestolnico v Beogradu.
Krfska deklaracija je politična deklaracija, ki je omogočila ustanovitev Kraljevine Jugoslavije. Na grškem otoku Krfu so jo 20. julija 1917, pred koncem I. svetovne vojne, podpisali predstavniki tako imenovanega Jugoslovanskega odbora, ki jepredstavljal avstro-ogrske Slovence, Hrvate in Srbe, ter predstavniki Kraljevine Srbije, ob politični podpori Velike Britanije in Francije, ki sta javno zagovarjali pravico jugoslovanskih narodov do samoodločbe. Krfska deklaracija še ni govorila o notranji ureditvi novonastale državne tvorbe (dopuščala je še vedno dve možnosti - centralistično ali federativno) je pa že določila, da se bodo zakoni v novi državi sprejemali z dvotretinjsko večino(kar se kasneje ni upoštevalo).
Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev (okrajšano SHS) je bila država, ki je nastala 1. decembra 1918 z združitvijo Države Slovencev, Hrvatov in Srbov ter Kraljevine Srbije. 3. oktobra 1929 je bila država preimenovana v Kraljevino Jugoslavijo.
Nevarnost s strani Italije, ki je po koncu prve svetovne vojne in razpadu Avstro-Ogrske v skladu z londonskim...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Conflicto de los balcanes
  • Conflicto En Los Balcanes
  • El Conflicto de los Balcanes
  • Conflicto de los Balcanes.
  • El Conflicto De Los Balcanes 1991
  • Conflicto Balcanes Cicr
  • factores del conflicto de los balcanes en los últimos años
  • Conflicto Balcanico

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS