Congressos catalanistes de 1880 a 1883 i el Centre Català.

Páginas: 3 (632 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2013
Punt 7: Congressos catalanistes de 1880 a 1883 i el Centre Català.

1r congrés, 1880:
L’ objectiu, d‘ aquest congrés, era unir a tots els que defensaven a els drets de Catalunya. EL congrés s’inicia el 9 d’ octubre de 1880. 850 persones s’ inscriuen, entre aquests predominen gent d’ institucions com la revista Renaixença, i un intel·lectual com Domènec Marí i Julià, que serà clau per l’adopció de l’ obrerisme per part del catalanisme, durant els anys següents.
Aquest congrés, creà:
1- Una comissió que vetllés per la supervivències del dret civil català, en perill, per la reforma delCodi Civil espanyol, que volia castellanitzar.
2- Una acadèmia de la llengua catalana, per fixar normes ortogràfiques.
D’ aquestes iniciatives, naixerà el Centre Català, un organisme unificador decatalanistes, que passava d’ etapa literària a política. Buscava la regeneració del caràcter i la millora de Catalunya.
2n Congrés 1884
El Centra Català, permet, organitzar el Segon Congrés Català,inaugurat el 24 de juny de 1883. L’ acord més important pres per aquest congrés fou la repulsa dels catalans que formessin part de partits espanyols.
El Centre català, el 7 de gener del 1884, vainiciar una nova etapa, amb la que va desfer-se de la gent de la revista Renaixença. El memorial de Greuges, salvà, però momentàniament, la crisis.
La crisis es per la comparació de catalanisme(no esporten bé amb el govern central) i federalisme(es porten més amb el govern central), ja que no es considera el mateix. D’ aquesta situació s’ sorgeixen La Campana de Gràcia i altres revistes setmanals.Almirall que aconseguia amb el memorial de Greuges apaivagar als federalistes i catalanistes, abandona a Pi i Margall, però amb contactes dins del partit. Això reviu la crisis. Gracies als contactesde Almirall, els federalistes aproven un projecte de Constitució de l’ estat català dintre de la federació espanyola, amb reformes més de inclinació catalanista que federalista.


Punt 8:...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la llibertat i el catala
  • Franco I El Català
  • catalan i ecucacion
  • Blog I Català
  • Ceuta i Melilla (català)
  • Centro De Gravedad- Física I
  • Centro De I+D Telmex
  • El Modernisme català i el Cafè de la Marina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS