Constitucional

Páginas: 5 (1077 palabras) Publicado: 19 de marzo de 2012
 Diferències entre Constitució i ordenament constitucional.
Al concepte de “constitució” se li pot atribuir més d’un significat. Però remetent-nos únicament al concepte modern d’aquest i emmarcant-lo dins de l’ordenament jurídic espanyol, entenem per Constitució la norma jurídica suprema de l’Estat.
Més acuradament podríem dir que la Constitució és un text escrit, format per un conjunt denormes jurídiques de caràcter normatiu, a la vegada que és una norma fonamental que estableix una sèrie de principis i valors sobre els quals es fonamenta l’ordre juridico-polític. Estableix els límits i defineix els poders de l’Estat i les seves relacions i també s’encarrega de garantir els drets fonamentals dels quals tots els ciutadans ens som titulars.
Per altra banda, quan parlem de laConstitució no hem de tractar-la com a sinònim d’ordenament constitucional, ja que són dos conceptes diferents.
Mentre que per Constitució ens referim a la norma suprema que regula l’organització política d’un Estat, quan parlem de l’ordenament constitucional ens referim a aquella branca de l’ordenament jurídic que estudia el dret constitucional.
És a dir, quan parlem de l’ordenament constitucional,per suposat incloem a la Constitució, ja que és la màxima representant dels principis constitucionals, però també ens referim a totes aquelles normes que no estan regulades dins de la Constitució però que el seu contingut regula matèria constitucional.

Per tant, quan parlem de Constitució i ordenament constitucional ens referim a dos conceptes diferents però relacionats entre sí.


Argumentar a favor i en contra de les “clàusules d’intangibilitat”.
La Constitució espanyola de 1978 no conté cap clàusula d’intangibilitat material, per la qual cosa el text vigent pot ser reformat en la seva totalitat i qualsevol projecte de reforma seria legítim.
Considero que l’absència d’aquestes clàusules té la seva part positiva i negativa.
Per una banda, podríem dir que la incorporaciód’aquest tipus de clàusules en certes matèries del text constitucional contribueixen a preservar aquesta supremacia de la Constitució enfront de la resta de normes jurídiques.
Per altra banda, també serveixen per protegir aquells preceptes considerats com essencials del text constitucional, com el caràcter democràtic d’un Estat o els Drets Fonamentals.
Però, fent referència a la part negativa d’aquestesclàusules , podríem dir que la incorporació d’aquestes dins del text constitucional limita l’actuació del poder de reforma. Trobo que el fet que hi hagi matèries que no es puguin reformar pot arribar a ser perjudicial dins d’una societat canviant, on les necessitats dels seus ciutadans es van renovant i on la política hi juga un paper fonamental.
L’ impediment de reformar certes matèries podriadur a una Constitució obsoleta, estancada dins d’una societat que segueix avançant cada dia.
Es per això que personalment estic en contra de les clàusules d’intangibilitat ja que impedirien que un matèria constitucional, que ha quedat obsoleta i que ja no fos eficaç amb la nova situació política i social, es pogués modificar.
Però, tot i no haver-hi clàusules d’intangibilitat en la nostreConstitució, la possibilitat de reformar certes matèries és igual d’àrdua gràcies a l’art. 168 CE, on s’estableix el procediment especial de la reforma constitucional.


 Reflexionar sobre la possibilitat de reformar l’art. 168 CE utilitzant el procediment de l’art. 167 CE
El títol X de la Constitució espanyola, sota la denominació "De la reforma constitucional", estableix dos procediments dereforma constitucional.
L’art. 167 CE estableix el procediment ordinari de reforma mentre que el 168 CE estableix el procediment especial, que es diferenciaria de l’anterior perquè el procés és molt més dificultós i perquè el referèndum és preceptiu.
Així doncs, segons el que estableix l’art. 167 CE el projecte de reforma ha de ser aprovat per una majoria de tres cinquenes parts de les dues...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Constitucional
  • Constitucionalismo
  • constitucionalismo
  • constitucional
  • constitucionalismo
  • constitucional
  • Constitucional
  • constitucional

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS