CONTEXT HISTORIC Meves Paraules

Páginas: 8 (1810 palabras) Publicado: 1 de noviembre de 2015
CONTEXT HISTÒRIC
INTRODUCCIÓ
Per poder comprendre i tenir una idea general dels perquès del canvi en l’educació que va suposar la II República, he cregut interessant realitzar un apartat introductori del seu context històric, on es pugui visionar i entendre millor les causes que el van poder ocasionar. Per fer-ho, em centraré, encara que sigui de forma breu i general, en varis punts devista com poden ser la vessant política, econòmica, social, cultural i educativa d’aquella etapa històrica tan convulsa i de tantes transformacions com fou el de la II República i el Règim Franquista dins del estat espanyol. D’aquesta forma, el meu treball de recerca podrà tenir una millor visió de conjunt i tenir unes bases més sòlides sobre els principals motius o perquès de la proclamació de laII República i posteriorment la guerra civil que va desembocar en la dictadura franquista i de com aquestes dos etapes van afectar a l’àmbit cultural i escolar d’aquella època.
RESTAURACIÓ
Per trobar els antecedents polítics ens hauríem de remuntar a la crisi del sistema polític de la Restauració.
Després de la pèrdua de les colònies d’Americà el 1898, els partits que governaven van començaruna reforma política basada en les idees regeneracionistes, i per altra banda una nova generació de polítics com per exemple els republicans, nacionalistes..., que lluitaven pels drets socials i anaven guanyant popularitat progressivament.
En aquest període va retornar Alfons XIII, de la dinastia dels Borbons, però fets com, els conflictes econòmics internacionals i l’ascens del feixisme enalguns països europeus, va suposar que el rei donés suport el cop d’estat del 1923 , que va posar fi al parlamentarisme i va instal·lar en el poder la dictadura militar de Primo de Rivera. La dictadura tenia una forta oposició de gairebé tots els sectors polítics i la majoria dels intel·lectuals. Va acabar fracassant amb la retirada de la confiança del rei, que va suposar la dimissió del general,el gener del 1930. Els governs posteriors de Berenguer i d’Aznar volien tornar a una normalitat constitucional convocant eleccions. Però l’oposició es va organitzar signant el Pacte de San Sebastian l’agost del 1930, un comitè amb un programa revolucionari que va suposar el futur govern de la república.
L’any 1931 es produeix la caiguda de la monarquia i la proclamació de la Segona RepúblicaSEGONA REPÚBLICA

ÀMBIT POLÍTIC
La dictadura estava en fase decadent. Això va comportar la unió de tots el partits republicans espanyols. Units van crear el pacte de Sant Sebastià, que va ser clarament una forta oposició en contra la monarquia.
En front aquest fets Alfons XIII, va esforçar-se a restablir l’orde. En canvi la gent va demostrar la voluntat d’un canvi de regim durant les eleccionsmunicipals del 12 d’abril de 1931.
Els municipis van ser les primeres localitats en proclamar la República i la gent ho celebrava. En aquesta situació, el rei Alfons XIII va haver d’abdicar i es va veure obligat a anar a l’exili. Des de Madrid, es va proclamar la segona República espanyola. El nou Govern d’Azaña, integrat per republicans i amb el suport parlamentari dels socialistes, vaafrontar com a primers grans reptes la redacció de la nova Constitució de la República. Així mateix també va dur a terme la redacció dels Estatuts d’Autonomia de Catalunya i del País Basc. També van tenir lloc els atacs procedents dels sectors més conservadors de l’Església.

ÀMBIT ECONÒMIC
A la primeria entre les classes populars hi havia forces esperances, de una distribució mes equànime de lariquesa i de propietats terrenals. Per contra, entre les classes mes riques, va sorgir un cert temor i desconfiança. Aquesta por va suposar la retenció de inversions i van mostrar sovint una actitud d’hostilitat.
Espanya estava instaurat en un període de crisi econòmica que venia arrossegant des de la pèrdua de les colònies d’Amèrica i que s’havia incrementat durant el període de la dictadura de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • context historic
  • Contexto Historicismo Cultural
  • context historic revolucio francesa
  • contexto historic 1990
  • Segle xviii
  • Context Històric Grècia
  • Context Historic
  • Context històric de obres Historia de l'Art Obres Contemporanies

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS