Crònica de bernat desclot

Páginas: 4 (866 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2011
CRÒNICA DE BERNAT DESCLOT

Bernar Desclot
Bernat Desclot se suposa que va néixer en 1240? – i va morir en 1289?. Pel que sembla, Desclot hauria estat un cronista d'ofici, algú proper al rei i alsfets que narra. Això ha fet que els historiadors busquin en els arxius de la Corona. Una de les hipòtesis que ha tingut més acceptació ha estat la de Miquel Coll i Alentorn, qui va proposar la ideaque el cognom Desclot fos una deformació de de És Clot, sent aquest Clot al que es refereix un barri de Barcelona, on s'ha documentat a un tal Bernat Escrivá, que hauria estat escribà del rei Pere IIIel Gran i posteriorment cambrer del rei Alfonso III, el seu fill i successor. La seva mort, en 1289, fa possible la hipòtesi.

De Bernat Desclot amb prou feines se sap el que ell mateix comenta en laseva obra. Sabem que és l'autor de la crònica, però és, dels quatre autors de les grans cròniques catalanes, el que menys palesa es fa en ella. Solament una vegada s'esmenta a si mateix com atestimoni directe dels fets que està narrant, procurant desaparèixer darrere de la narració.

Crònica de Bernat Desclot
La Crònica de Bernat Desclot és una crònica històrica, una de les Quatre granscròniques de la literatura catalana. Titulada originalment Llibre del rei en Pere d'Aragó, actualment és més coneguda per Bernat Desclot. En aquesta crònica, Desclot parla «dels grans fets i de lesconquestes que van fer, els nobles reis que va haver-hi a Aragó que van ser de l'alt llinatge del comte de Barcelona» , des de Ramón Berenguer IV i Petronila d'Aragó fins a Pere el Gran, sent aquest últim elprotagonista del nucli principal d'aquesta crònica.

Data de redacció
La data de redacció de la crònica no s'esmenta, si bé sembla que el fet desencadenant de la seva composició és la conquesta deSicília per part dels reis d'Aragó, Pere III, Alfons III i Jaume II, que va començar en 1282, amb el que se suposa que hauria estat escrita entre aquesta data i la dècada posterior.

L'obra
La...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bernat Desclot
  • Bernat Desclot
  • Com Es En Bernat
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge
  • Bernat Metge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS