Cròniques Catalanes

Páginas: 4 (975 palabras) Publicado: 16 de enero de 2013
Tota nació ha comptat sempre amb una èpica,és a dir, textos basats en la historia,tenint com a personatges principals herois emblemàtics (ja fossin reals o imaginaris). Aquests textos s’anomenencançons de gesta, i en elles es narraven fets rellevants, en qualsevol sentit, d’un lloc en concret. Malauradament, en català no s’han conservat aquests escrits,però si comptem amb fragments escrits enproses contesos a les anomenades quatre grans cròniques.Aquestes grans cròniques van ser escrites per quatre escriptors: Jaume I el conqueridor, Pere el cerimoniós, Ramon Muntaner i Bernat Desclot,durant la època més esplendorosa de la Catalunya antiga: el regnat de la corona catalanoaragonesa. Les cròniques podien tractar temes de diversos tipus,des de polític fins a la vida a al cort. Acontinuació en veurem les característiques generals.
* La crònica de Jaume I : es narra de forma autobiogràfica els records personals del rei en el que tenen a veure amb els triomfs bèl·lics i patriòtics. No lava escriure personalment, sinó que supervisava la seva redacció. El seu text es caracteritza per la seva intenció didàctica, un llenguatge propi de cada personatge i pel providencialisme.
* Lacrònica de Bernat Desclot parla sobretot del regnat de Pere II el Gran, de qui fou contemporani. Per tant, es centrava també en la història.
*La crònica de Ramon Muntaner és més famosa. Les sevescaracterístiques més importants són:
* El nacionalisme
* El providencialisme
* Llengua molt viu i directe
* Sembla una lectura escrita per llegir-la en veu alta
És la crònica més extensa,parlant de la etapa continguda entre el naixement de Jaume I fins a la coronació d’Alfons Benigne. En el text es reserva els papers principals per als reis i persones influents,no ell mateix. També escaracteritza per la seva imparcialitat.
*Pere el Cerimoniós va escriure la quarta crònica. En ella parla del seu propi regnat,així com el del seu pare, però no ant des d’un punt de vista històric,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 4 cròniques
  • La poesia trobadoresca catalana i les quatre grans cròniques medievals
  • PC Cròniques
  • LES CRÒNIQUES
  • ' La nacionalidad catalana '
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Croniques

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS