cultura

Páginas: 3 (723 palabras) Publicado: 25 de mayo de 2015
CULTURA:

1. EL ESTAT I LA CULTURA
El canvi des de una societat de l’Àntic règim a una societat liberal va tenir repercusions sobre la cultura a Espanta. El primer canvi es va veure amb la llibertatde imprempta, amb la publicació inclús de escitors liberals com Martínez Marina i altres il.lustrats com Jovellanos van ser publicats.

El ESTAT; NOU MECENES:

El triomf del liberalisme va ferdeslligar la relació amb l’esglesiai va implicar a l’estat en la distribució i organització de l’educació. L’estat es va responsabilitzar en l’ensenyança universitaria i secundaria, per’o van seguir elsantecedents marcats per els moderats amb el Plà Pidal. Les universitats creades van ser asumides per l’estat com la universitat Complutense de Madrid i es van crear escoles especials dedicades a saberstècnics.

GRAN DIFUSSIÓ DE LLIBRES I PRENSA:
La llibertat de imprempta vapermetre la difussió i la edició de la prensa. Açó va permetre la conservació i la difussió de les obres clàssiquesespanyoles, les quals havien estat poc valorades, com Calderón de la Barca.

Al marge d’açò hi trobem la literatura popular, la qual es trobava dividida en dos sectors: la literatura de cordel narrava ambmensatge moral i la novela per entregues, que mesclava elements romàntics amb la reivindicació social.

En quant a la prensa, es va convertir en un element de lluita política i difussió de les idees, quasisempre els periòdics anaven relacionts amb partis polítics però més avant es van fer independents d’aquests mitjançant periòdics com: “el imparcial”.

MADRID CAPITAL CULTURAL
Com que hi haviacentralització del poder, també hi va haver centralització de la cultura, i era a Madrid on es trobaven les institucions públiqes dedicades a la cultura. Algún exemple d’aquesta centralització del poder vanser; creació del museu del Prado( van utilitzar un edifici que s’anava a dedicar per a un Museu de Ciències), Biblioteca Nacional (on es va situar tambe el museu arqueològc) i per ultim el teatre de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cultura sin cultura
  • “Una cultura sin cultura”
  • La cultura
  • Cultura
  • Culture
  • Culturas
  • La cultura
  • Cultura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS