David hume

Páginas: 11 (2603 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2012
David HUME (1711-1776)

1. EL PROJECTE D’UNIFICACIÓ DE TOTES LES CIÈNCIES: LA CIÈNCIA DE LA NATURALESA HUMANA.

Hume comença, com més tard ho va fer Kant, amb el reconeixement del descrèdit de què és objecte la filosofia. Davant d’aquesta situació Hume proposa una alternativa: la ciència de l’ésser humà. És aquí on trobarà sentit la seva investigació filosòfica.

Aquest projecte eldesenvolupa Hume, als 23 anys, en la seva obra Tractat de la natura humana. Assaig d’introducció del mètode experimental de raonament en les qüestions morals[1] que es va publicar el 1739 quan va tornar de França (Reims i La Flèche (Anjou)) on s’havia retirat per escriure la que creia que havia de ser l’obra de la seva vida. En ella parla de la importància de la naturalesa humana per aldesenvolupament de qualsevol ciència, perquè totes les ciències, d’una manera o una altra, tenen relació amb l’home[2]. D’aquí que Hume, com Descartes, també volgués unificar totes les ciències en una: la ciència de la naturalesa humana.

Aquesta ciència de l’home, s’ha de realitzar dins d’un marc empirista d’experiència i observació i utilitzant la metodologia que Newton fa servir amb la naturalesa, elmètode inductiu, al qual només caldrà afegir-hi, en el cas de l’home, l’experiència interna de la introspecció.

A l’any següent, 1740, va escriure el tercer volum Sobre la moral d’aquesta obra, la qual, com ell mateix diu, no va merèixer l’interès de ningú. Fins i tot ell mateix va arribar a desaconsellar-ne la lectura. Amb tot, abans d’acabar l’any, va voler publicar un resum o compendi del’ample tractat amb el nom d’Extracte o Abstract[3] (1740) per aclarir els principals punts de la seva argumentació.

2. CANVI DE PROJECTE: FER UNA ANÀLISI CRÍTICA DE L’ENTENIMENT HUMÀ.

Un cop abandonat el primer projecte, la unificació de totes les ciències en la ciència de la naturalesa humana i la creació d’un nou sistema de les ciències, Hume es dedica a estudis crítics sobre els temes mésdiversos (moral, religió, història, economia, política, ...), utilitzant un mètode descriptiu i cronològic.

Vuit anys més tard del Tractat Hume escriu Investigació sobre l’enteniment humà[4] (1748) que és una reelaboració del primer capítol d’aquella obra, escrita de manera més clara i senzilla. En aquesta obra Hume estableix que a l’home se’l pot considerar des de dos punts de vista: com aésser racional i com a ésser d’acció. En el primer cas, la ciència de l’home es converteix en una investigació sobre l’enteniment; es tracta de començar pels processos psicològics, per després establir-ne les lleis. En el segon cas, la ciència de l’home és un estudi de les passions i de la moral, prenent com a punt de partença l’observació de la conducta humana.

1. EL CONEIXEMENT

1.1. LESPERCEPCIONS DE LA MENT

En línies generals coincideix amb Locke, però hi fa algunes remarques importants sobre els continguts de la ment o elements del coneixement als quals denomina PERCEPCIONS DE LA MENT que poden ser simples o complexes, segons si tenen un o més continguts.

Hume distingeix entre dos tipus de percepcions: les impressions i les idees. Les IMPRESSIONS (sentir) són les dadesde l’experiència present, que poden ser tant sensacions (impressions de sensació[5]) com passions i emocions (estimar, odiar,...), que sorgeixen en el mateix moment de veure, escoltar, desitjar, etc (impressions de reflexió[6]). Les IDEES (pensar) són les representacions pàl·lides de les impressions que obtenim quan pensem o raonem sobre elles. Les impressions són els originals dels quals lesidees són les còpies, són vives i fortes mentre que les idees són febles. Una cosa és mirar un ram de flors i una altra pensar-hi. Les idees simples són el record d’una sensació o d’una reflexió i les idees complexes són productes fruit de la combinació d’idees simples amb l’ajuda de la imaginació.

Per entendre el pensament de Hume, però, el que ens importa és tenir en compte la relació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • David hume
  • David Hume
  • DAVID HUME
  • David Hume
  • David hume
  • david hume
  • David hume
  • David Hume

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS