De amor y de sombras

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 11 (2504 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 28 de febrero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Titel: Liefde en schaduw

Motto
Een lente: Alleen de liefde en haar wijsheid maakt ons weer onschuldig. Violete Parra
De schaduwen: Nog bewaart de lauwwarme aarde de laatste geheimen. Vicente Huidobro
Lief vaderland: Ik reis met ons grondgebied en ook ver weg leven de langgerekte vormen van mijn vaderland met mij mee. Pablo Neruda

Betekenis Motto:
Een lente: Alleen de liefde is een goedexcuus voor sommige gebeurtenissen.
De schaduwen: De aarde bewaart veel geheimen, vele mensen zijn in de grond gestopt zonder dat familieleden dit weten. Zo kan ook Evangelina in de lauwwarme (verse) grond gestopt zijn.
Lief vaderland: Irene vertrekt uit haar vaderland weg maar ze zou ooit wel eens terugkeren

Verschenen in: 1e druk in september 1986, gelezen 25e druk uit augustus 2000.Aantal bladzijden: Het boek bevat 295 bladzijden. Het boek is verdeeld in drie delen:
- Een lente, De schaduwen, Lief vaderland

Titelverklaring: Er ontstaat een liefde tussen Irene en Francisco. Er ontstaat tevens een zoektocht naar mensen (Evangelina) die in de schaduw staan van de revolutie en de dictatuur. (dode en vermiste mensen)

2. Verantwoording van de keuze
Ik heb dit boek gekozen engelezen, omdat het verplicht was voor het vak CKV.

3. Verwachting vooraf
Ik heb vooral negatieve verhalen over dit boek van mijn medeleerlingen gehoord. Toch heb ik uiteindelijk besloten dit boek ook voor het vak Nederlands, omdat ik dan niet helemaal opnieuw een boek moest lezen binnen twee tot drie weken.

4. Samenvatting van de inhoud
Deel 1 Een lente
Beatriz Alcántara de Beltrán is demoeder van Irene en is de eigenaar van het bejaardenhuis. De moeder vindt het beroep van Irene, journalist, een verdacht beroep, en is er van overtuigd dat de aanstaande echtgenote van een legerofficier (kapitein Gustaco Morante, haar neef) zich zulke vrijheden nu eenmaal niet kan permitteren. Vroeger was Beatriz getrouwd geweest met Eusebio Beltrán, maar deze had haar verlaten nadat Beatriz hemhad bedolven onder een stortvloed van verwijten en scheldwoorden, omdat ze boos op hem was vanwege zijn ontrouwe gedrag. Eusebio Beltrán was in het niets verdwenen en liet Beatriz achter met hoge schulden. Irene was toen op het geniale idee gekomen om de benedenverdieping te verhuren. Hier werkt tevens ook Rosa. Irene werkt altijd samen met de fotograaf Francisco.
Hilda is getrouwd met professorLeal. Ze zijn de ouders van Francisco, José en Javier. Volgens de Hilda en de professor zijn er maar drie redenen om het ouderlijk huis te verlaten: oorlog, huwelijk of priesterschap. Later zouden ze er nog één aan toevoegen: voor de politie vluchten. Professor Leal is gevlucht uit zijn vaderland Spanje vanwege het daar aan de macht zijn van Caudillo. Ondertussen is hij al dood, maar nu is generaalFranco aan de macht. Ze hebben elkaar ontmoet tijdens de Spaanse burgeroorlog. Beide “bestrijden” nu de dictatuur.
Omdat er geen werk in de psychologie was, besloot Francisco fotograaf te worden. Hij had nog een oud toestel op de zolder liggen en kwam terecht bij een damesblad. Omdat hij wel eens voor zijn moeder het blad kocht, wist hij de naam Irene Beltrán, een journaliste die vooralvrijmoedig schreef. Hij had bij de receptie om haar gevraagd en haar plompverloren verteld had dat hij werk zocht. Het is voor Francisco liefde op het eerste gezicht. Ze raken al snel met elkaar vertrouwd. Vrijwel vanaf de eerste proefavond vergezelde hij haar vrijwel overal op het journalistieke pad. Pas later krijgt hij te horen dat ze verloofd is.

Digna Ranquileo is getrouwd met de clown Hipólito.Samen hebben ze een aantal kinderen gekregen. Een van haar dochters heette Evangelina (15), die last had van aanvallen. Volgens buitenstaanders was dit het werk van duivels, maar door Digna’s ervaringen als moeder was ze tot de conclusie gekomen dat hier sprake was van een lichamelijke en geestelijke ziekte die niets te maken had met goddelijkheid of hekserij. De echte ouders van Evangelina zijn...
tracking img