derecho laboral

Páginas: 10 (2344 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2013


El Cas pràctic nº7 ens introdueix en el tema de les modificacions de les condicions de treball.
El contracte de treball genera una relació laboral entre empresa i treballador que tendeix a romandre en el temps. La permanència en el temps del contracte de treball suposa que les condicions de treball i fins i tot el propi contingut de la prestació puguin veure's modificats en el seudesenvolupament amb l'objecte d'adaptar-se a les noves circumstancies.
Dins les modificacions de les condicions de treball en podem trobar de tres tipus:
Mobilitat funcional
Mobilitat substancials de les condicions de treball
Mobilitat geogràfica
En aquest cas pràctic estudiarem i comentarem la mobilitat geogràfica.
Què entenem per mobilitat geogràfica? (Article 40 E.T)
“El traslado detrabajadores que no hayan sido contratados específicamente para prestar sus servicios en empresas con centros de trabajo móviles o itinerantes a un centro de trabajo distinto de la misma empresa”.

La mobilitat geogràfica es produeix pel trasllat o desplaçament forçós de l'empleat a altre centre de treball, en diferent localitat i que impliqui el canvi de residència. Els canvis d'un centre de treball aun altre, dintre o fora de la mateixa població, que no exigeixin canvi de residència, no s'engloben en el que es coneix com mobilitat geogràfica (el canvi de residencia és un requeriment indispensable per ser considerat mobilitat geogràfica). Això suposa un canvi de lloc de treball diferent a inicialment pactat. En aquest canvi sorgeixen dos interessos contraposats, d'una banda els de l'empresaamb la finalitat d'adequar la prestació laboral a les exigències sobrevingudes del mercat i d'altra banda, els interessos del treballador, que tendeix a la immobilitat i a organitzar la seva vida familiar i laboral en un entorn concret.
En aquest cas l’empresa “Tecnologies Globals S.L” dedicada a la fabricació, distribució i instal·lació de materials informàtics amb un total de plantilla de 270treballadors distribuïts en tres centres de treball(Madrid,Barcelona,Sevilla) diferents decideix realitzar una reestructuració de la seva plantilla i per fer-ho envia un seguit de treballadors de Barcelona i Sevilla cap a Madrid creant la denominada mobilitat geogràfica.






Però quines causes pot al·legar l'empresa per fer la mobilitat geogràfica?
Primer de tot hem de dir segons ens diula llei hi ha d’haver unes causes justificades per dur a terme aquesta mobilitat de treballadors. Si no existeixen aquestes causes justificades no es podria portar a terme la mobilitat geogràfica.
“Se requerirá la existencia de razones económicas, técnicas, organizativas o de producción que lo justifiquen, o bien contrataciones referidas a la actividad empresarial. Se entenderá que concurrenlas causas a que se refiere este artículo cuando la adopción de las medidas propuestas contribuya a mejorar la situación de la empresa a través de una más adecuada organización de sus recursos que favorezca su posición competitiva en el mercado o una mejor respuesta a las exigencias de la demanda”(art.40 E.T)

Segons ens diu el supòsit, l’empresa decideix fer realitzar aquesta reestructuració dela plantilla amb l’objectiu de garantir la presència de l’empresa al mercat, racionalitzar la distribució dels treballadors en els seus centres de treball i la creixent importància del mercat madrileny es decideix modificar la composició de la seva plantilla a Barcelona. Les causes que al·lega l’empresa s’ajusten amb lo que ens descriu l’article 40 ET( no els procediments com veurem desprès), iper tant, serien causes totalment justificades com estableix la llei i la podrien dur a terme aquesta mobilitat de treballadors(Ius variandi poder empresarial).

Ara be dins la mobilitat geogràfica cal distingir:
Trasllat
Desplaçament
Quines diferències hi ha entre trasllat i desplaçament?
El trasllat suposa el canvi a un centre de treball de la mateixa empresa que exigeix el canvi de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Derecho laboral
  • Derecho laboral
  • Derecho laboral
  • Derecho laboral
  • Derecho laboral
  • Derecho laboral
  • Derecho laboral
  • Derecho Laboral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS