DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA

Páginas: 6 (1358 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2014




8 de març: Dia Internacional de la dóna treballadora








Alumne:
Curs: 1er BATProfessor:

Tarragona, 9 de gener de 2014

Per què és el dia?
El dia internacional de les dones es un dia mundialment reconegut per totes les dones, i que s’ha convertit en un símbol de fortalesa per a totes elles. Però aquest dia te no te un únic origen ni es basa en un mateix esdeveniment històric , al igual que no sempre a tingut el mateix sentit.
Actualment aquestdia commemora de lluita de la dona per la seva participació juntament amb l'home al camp del treball i a la societat en general , al igual que en el seu complet desenvolupament com a persones. Es festa nacional en alguns països . 1 2
Antecedents del dia de la dona treballadora
Des de l'inici de la revolució industrial, àmplies capes de la població femenina dels sectors populars es van incorporaral treball assalariat. Aquesta incorporació no les eximí, però, de continuar sent responsables del treball de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques.
Les precàries i difícils condicions de treball industrial van provocar, des de mitjans del segle XIX, l'aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals, com ara la reducció de la jornadalaboral, la limitació de l'edat de treball de les criatures, la prohibició de l'horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los.
D'aquesta experiència, Catalunya no en va quedar al marge. N'és un exemple la vaga que 3.500 treballadores del sector tèxtil d'Igualada van fer l'any 1881, en demanda de millors condicions de treball. 1
Perquè existeix el dia internacional de la dona treballadora?
El dia internacional de la dona es fruit d’una sèrie d’esdeveniments de caràcter opressor que van succeir durant la revolució industrial , que van fer que les dones es veiessin obligades a actuar i a manifestar-se en contra d’aquests factors que les oprimien .
Ja que les dones contribuïen amb el seu treball al creixement de l'economiadels seus respectius països, volien tenir el dret a participar en l'àmbit públic. Aquesta participació se centrà, durant unes dècades, en la reivindicació del dret de vot per a les dones, l'altre gran eix que conflueix en la celebració d'aquest dia.
El dia internacional de la dona va ser imposat per Clara Zetkin en commemoració dels fets que van succeir aquest dia . El dia 8 de marc de 1857 unconjunt de treballadores d’una empresa tèxtil van decidir ocupar la fabrica on treballaven per a molestar-se i reclamar una millora en les seves condicions laborals i en els seus drets dins de la empesa com a dones . Aquesta manifestació va acabar en tragèdia ja que es va incendiar el recinte on es trobaven les dones i 146 obreres van morir i moltes altres van resultar ferides .
La primeradeclaració programàtica reivindicant el dret de vot, la van fer les dones nord-americanes, el 1848, reunides a Seneca Falls2. Anys després, les sufragistes angleses van fer de la reivindicació del dret de vot per a les dones l'eix central de les mobilitzacions. Les seves accions i les seves idees van traspassar fronteres i van tenir repercussions en altres països.
A partir de 1908, les socialistesnord-americanes van celebrar el Dia de la Dona, el darrer diumenge de febrer, per reivindicar el dret de vot. El 1910, en el marc de la II Conferència Internacional de Dones Socialistes, Clara Zetkin3 llençava la proposta d'establir el Dia Internacional de la Dona, amb l'objectiu principal de promoure el sufragi universal femení, la pau i la llibertat.
Seguint aquesta iniciativa, l'any següent,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • DIa de la dona Treballadora
  • Dona Treballadora
  • Dia internacional de la dona
  • DIA INTERNACIONAL DE LA DONA
  • dia internacional
  • El día de campo de don chancho
  • Dona Treballadora
  • Día internacional de la familia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS