Diabetes(català)

Páginas: 7 (1611 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2011
INDEX

Introducció...........................................................pàg.1

Tipus de diabetis..................................................pàg. 2,3.

Mètodes de diagnòstic.........................................pàg. 4.

Símptomes......................................................... pàg. 5.

Tractament ........................................................ pàg. 6,7.Possibles complicacions.....................................pàg. 8.

1. INTRODUCCIÓ.

La Diabetis és una malaltia crònica del metabolisme que es deu a la falta total o parcial de l'hormona insulina.

La insulina és una hormona que es forma en cèl·lules beta situades al pàncrees. La seva funció és la de regular el grau de glucosa a la sang. Així doncs la insulina es l'hormona queafavoreix l'absorció de la glucosa a les cèl·lules.

Les nostres cèl·lules necessiten energia per funcionar i aquesta l'obtenen a partir de l'oxigen i els nutrients que arriben a través de la sang. Un d'aquest importants nutrients és la glucosa i és imprescindible per a la vida de les nostres cèl·lules. Ja que la glucosa és un dels glúcids més importants i amb més funcions en el nostre cos. Defet,la glucosa aporta la major part d'energia a les cèl·lules. Algunes d'aquestes com les neurones o els glòbuls vermells depenen exclusivament d'aquesta com a font d'energia. A més, quan les molècules de glucosa s'ajunten en grans polímers (glicogen, en els animals) també actuen com a reserva energètica.

Sense la insulina la glucosa mai arribaria a les cèl·lules les quals acabarien esgotanttotes les greixos possibles per obtenir energia. I en poc temps es desenvoluparia un trastorn anomenat cetoacidosi diabètica que podria arribar a ser mortal si no es tractés adequadament.

[pic]

1

2. TIPUS DE DIABETIS.

La diabetis es una malaltia que es pot produir de moltes maneres i a més sol ser una malaltia que acaba amb diverses complicacions. Així podem classificar-la demoltes maneres. Tot i així les diabetis més comuns són la de tipus I, la de tipus II i la gestacional.

• DIABETIS DE TIPUS I

També se l'anomena diabetis juvenil o insulino-dependent.

Aquest tipus de diabetis pot aparèixer a qualsevol edat, però es diagnostica amb major freqüència en nens, adolescents o adults joves.
En aquest cas les cèl·lules beta, encarregades de produir lainsulina, hi produeixen poca o gens. En aquests casos el tractament per injeccions d’insulina és imprescindible.

La causa exacta es desconeix, però el més probable és que hi hagi un desencadenant viral o ambiental en persones genèticament susceptibles que causa una reacció immunitària. Els glòbuls blancs del cos ataquen per error a les cèl·lules beta que després de 5 o 10 anys acaben per sertotalment destruïdes.

• DIABETIS DE TIPUS II

En aquest tipus de diabetis sol produir-se perquè el greix, el fetge i les cèl·lules musculars normalment no responen a la insulina. Això s'anomena resistència a la insulina i com a resultat, el sucre de la sang (glucèmia) no entra en les cèl·lules amb la finalitat de ser emmagatzemat per obtenir energia.

Les persones amb sobrepès tenen més riscde patir resistència a la insulina perquè el greix interfereix amb la capacitat del cos de usar-la.

En general, la diabetis tipus 2 es desenvolupa gradualment. La majoria de les persones amb aquesta malaltia tenen sobrepès en el moment del diagnòstic, però, la diabetis tipus 2 pot presentar també en persones primes, especialment en els ancians.

Els antecedents familiars i la genètica juguenun paper important en la diabetis tipus 2. Un baix nivell d'activitat, una dieta deficient i el pes corporal excessiu (especialment al voltant de la cintura) augmenten significativament el risc de desenvolupar aquest tipus de diabetis.

2

• DIABETIS GESTACIONAL

Són tots aquells casos de diabetis que es detecten per primera vegada durant l'embaràs. La diabetis gestacional apareix per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS