Dificultats D'Aprenentatge

Páginas: 20 (4964 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2011
1.- Analitzeu el text presentat pel tutor i conjuntament amb les dades extretes de la valoració psicopedagògica descriviu quins tipus de dificultats manifesta l'Andreu en la lectura i l'escriptura tenint en compte la teoria de la doble via.
Justifiqueu quins processos ens poden explicar les seves dificultats en la lectura i l’escriptura.
A partir de les observacions del tutor i delsresultats de la valoració psicopedagògica, podem extreure que l’Andreu principalment presenta dificultats en la via lèxica (tot i que també hi ha alguna dificultat en la via fonològica).
L’Andreu presenta dificultats en les operacions cognitives referents a la lectura, en les operacions implicades en:
- el reconeixement de les paraules (algunes errades d’inversions: el/le, al/la,sobretot quan se li demana llegir més ràpidament).
- les operacions que intervenen en la comprensió de les paraules (nivell de comprensió baix, fins i tot quan llegeix frases senzilles i se li fan preguntes directes).
També presenta dificultats en les operacions cognitives referents a l’escriptura de paraules (nombroses errades ortogràfiques) i en la redacció de texts (idees sensedesenvolupar i desordenades).
Fent referència a la teoria de la doble via, la qual defensa que hi ha dues vies per accedir al significat de les paraules (la fonològica i la lèxica), podem extreure que l’Andreu segueix una via fonològica. La seva lectura és sil·labejant fins i tot en paraules d’ús freqüent i fa moltes repeticions de síl·labes i paraules, el que indicaria que cognitivamentopera primer amb les lletres, després amb síl·labes i finalment llegeix el conjunt.
A partir de les observacions extretes de la prova TALEC podem extreure que, en referència a l’escriptura, l’Andreu fa moltes faltes d’ortografia, suposem que es refereixen a errors d’ortografia arbitrària. Això ens indica que l’Andreu fa servir la via fonològica (no fa errades de tipus fonològic, ja que no ensinformen d’aquestes) a l’hora d’escriure, tampoc no utilitza la via lèxica (fa faltes ortogràfiques fins i tot quan copia un text), no té una bona representació mental de caràcter visual ortogràfic de cada paraula. L’Andreu aplica les regles fonema-grafema com si el procés d’escriptura fos un sistema transparent (regular), sense tenir en compte les irregularitats d’aquest. Per tant, també espodria parlar d’ una dislèxia de superfície.
També podem trobar algunes dificultats en la lectura per la via fonològica observades en la prova TALEC:
• Un ús deficient de les regles del codi (grafema-fonema).
• La falta d’automatització d’aquestes regles. Per això no acaba de reconèixer les paraules, es mostra vacil·lant i les sotmet a constants comprovacions (repeticions desíl·labes i paraules) i rectificacions. Cosa que revela dificultats per recuperar amb rapidesa i precisió els fons de les grafies amb les que està treballant.
• Degut a l’esforç que ha de fer per a utilitzar les regles del codi (acaparen tota la seva atenció) perd de vista els signes de puntuació i per suposat l’entonació.
Tot i aquestes últimes dificultats no podem afirmar que l’Andreu tingui unadislèxia fonològica, ja que, en aquest cas la seva escriptura i lectura haurien d’estar plenes d’errors a nivell d’equivocacions lectores i d’escriptura: omissions, substitucions, addicions, etc. Errors propis de les dificultats per establir una bona correspondència grafema-fonema. Com que aquests errors no figuren en les valoracions podem descartar la dislèxia fonològica.
Així, finalmentpodem concloure que l’Andreu, principalment, té problemes en la via lèxica, ja que és la via que no empra (o no ho fa correctament perquè no l'acaba de tenir desenvolupada) en els seus processos de lectura i escriptura, i és per això que ens aquests processos utilitza la via fonològica. En aquest cas, els alumnes necessiten una millora en la capacitat de reconèixer globalment les paraules, que en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dificultats d'Aprenentatge
  • Avaluacio Inicial Dificultats d'Aprenentatge
  • estrategies d'aprenentatge
  • Comunitats D'Aprenentatge
  • Comunitats D'Aprenentatge
  • Puzle, Mètode d'Aprenentatge Col.Lectiu
  • MÈTODES D'APRENENTATGE PSICOLOGIA
  • motivació i tècniques d'aprenentatge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS