Discriminación de la mujer en el mundo laboral

Páginas: 54 (13281 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2014




ÍNDEX


PRESENTACIÓ

(Stuart Mill, La sujeción de la mujer, pàg.180).
El motiu que m’impulsa a realitzar aquest treball, aquesta recerca sobre l’encara present discriminació de la dona al món laboral és el desig que tinc i, de segur, que moltes altres persones també, d’arribar algun dia a una societat igual. M’ha agradaria aconseguir que els homes i, fins i tot les dones;s’adonin que no hi ha cap raó perquè la figura femenina sigui considerada inferior a la masculina.
L’objectiu d’aquest treball és afirmar o refutar la següent hipòtesis: segueix sent la dona discriminada actualment en l’àmbit laboral?
He tingut que realitzar un procés determinat per duu a terme aquest treball. En un principi la meva intenció era centrar-me en el problema que globalitza aquestahipòtesis, però a mesura que anava avançant el treball he trobat que era necessari situar al lector l’origen dels fets. Així doncs, vaig acabar dividint el treball en dues parts: el seu origen i el problema que presenta la discriminació de la dona en aquest cas.
Per últim, per aconseguir la informació necessària m’he basat sobretot, en l’ús de llibres que he trobat al centre de documentació de l’InstitutCatalà de les Dones, i òbviament, l’Internet m’ha servit de gran ajuda. I per finalitzar el meu treball la part que m’ha servit per corroborar la meva hipòtesis inicial ha estat realitzar enquestes individuals a persones de totes les edats.







CAPÍTOL I:
EL PUNT DE PARTIDA

1.1.EL FEMINISME

Situar l’origen de qualsevol fenomen social és sempre enganyós pel fet que qualsevolfenomen social es gesta poc a poc mitjançant un procés complex en què conflueixen diferents influències. No hi ha per tant, un origen concret que marqui el pas des de la inexistència del moviment feminista al seu naixement.
El context en què apareix el moviment feminista és el de les transformacions socials avançades que acompanyen la Revolució Francesa- caiguda de l’antic règim feudal i presa delpoder polític per part de la burgesia-, assentada en les bases filosòfiques de la Il·lustració, que proclama la dignitat de “l’home” i els ideal del ciutadà (1789). S’inaugura el règim polític liberal. Els grans canvis socials del moment, associats als processos de modernització, possibiliten l’explicitació del malestar de moltes dones generat per la seva prohibició de la seva participació en lavida política i pública i la seva exclusió social de l’exercici de la declaració dels drets humans del règim liberal.
Així, la primera concreció visible del moviment feminista data de la segona meitat del segle XIX en l’àmbit del procés d’industrialització. En són precursores conegudes, al final del segle XVIII, Olímpia de Gouges, que presenta la Déclaration des droits des femmes (1789) al’assamblea constituen durant la Revolució Francesa, i a Mary Wollstonecraft, que va publicar A Vindication of the rights of Women (1792).
És l’inici del moviment sufragista femení, que podem considerar l’antecedent o més aviat la llavor del moviment feminista. Així el concepte d’igualtat sexual en termes liberals i jurídics acompanya els primers passos del moviment feminista.

El plantejamentd’Olímpia de Gouges, líder d’un dels clubs de dones més influents de l’època (d’entre els molts que van sorgir), és el següent: L’exercici dels drets naturals de la dona té més límits que la tirania contínua a la qual està sotmesa per part de l’home; ha de modificar aquests límits, si la dona te dret a pujar al patíbul, també ha de poder pujar a la tribuna.
Aquesta lluita la va portar a la guillotina ambla justificació següent per part del procurador: La impúdica Olímpia de Gouges ha abandonat la cura de la llar i ha volgut entrar en la política, aquest oblit del seu sexe l’ha portat al cadafal.
Aquesta fase vital del moviment feminista està encapçalada, sobretot, pel món anglosaxó. Ja el 1848, a Nova York, es redacta un Manifets sobre els drets de les dones, inspirat en la Declació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Discriminacion laboral por ser mujer
  • Discriminacion Laboral Hacia La Mujer
  • Discriminacion laboral de la mujer en mexico
  • Discriminación laboral de la mujer
  • Discriminación De La Mujer En El Entorno Laboral
  • Discriminación Laboral de la Mujer
  • DISCRIMINACION LABORAL HACIA LA MUJER
  • incorporacion de la mujer al mundo laboral

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS