Domus

Páginas: 2 (464 palabras) Publicado: 8 de abril de 2012
DOMUS

És la casa típica romana, encara que només una minoria de les famílies podia viure en una casa així. De tota manera la seva grandària i luxe varia molt segons les possibilitats de cadafamília
La domus constava d'un sol pis, o màxim dos. Era rectangular i estava tancada de l'exterior per parets uniformes, amb poques finestres. La claror entrava pel centre, a través de l'atri, o pelperistil ja anteriorment.

-L'entrada principal solia constar d'un uestibulum en forma d'un petit espai arrecerat anterior a la porta o (fores), la qual donava a un corredor anomenat fauces.

-L'atri(atrium) era la primera cambra que es trobava. Era el centre de la casa primitiva i de la vida familiar. Era un gran espai cobert per un sostre llevat d'una gran obertura (compluuium) que donava clarori ventilació i deixava caure l'aigua de la pluja en el impluuium, una bassa rectangular que la recollia i des de la qual passava a una cisterna soterrània. Un petit pou al costat permetia treure'nl'aigua.
-El tablinum estava situat al darrera de l'atri, separat per una cortina o un reixat de fusta. Era el el despatx del pater familias, on rebia les visites i guardava l'arxiu familiar.
-Elscubicula o dormitoris estaven situats als costats de l'atri.
-Les habitacions que donaven a l'exterior el propietari de la casa les llogava com a botigues (tabernae).
-Moltes cases tenien un jardí(hortus) al llarg de la paret posterior

A partir del segle II a. C., la domus sofreix una revolució. Les riqueses aportades per l'expansió mediterrània i la influència creixent que la civilitzacióhel·lenística exerceix sobre els seus conqueridors converteixen les cases senyorials abans austeres en mansions sumptuoses.
La part davantera queda, sense canvis fonamentals, mentre el darrera s'allargaamb noves parts segons el model de la casa grega. El centre vital de la casa es trasllada de l'atri, que resta com a rebedor, al tablinum i al peristil, i apareixen nous espais més especialitzats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • domus
  • Domus
  • domus
  • Domus
  • Domus A
  • Domus
  • LA DOMUS ROMANA 2
  • Analisis De La Domus Romana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS