economia

Páginas: 7 (1560 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2013
Grau en Relacions Laborals i Recursos Humans. ECONOMIA APLICADA.
Exercicis d’autoaprenentatge. Tema 1


A) L’organització de l’economia de mercat com a sistema econòmic

Llig atentament el text i contesta raonadament la pregunta

Alguns analistes associen el desplaçament (deslocalització) d’empreses espanyoles a països menys desenvolupats als menors salaris existents en aquests països.D’altres consideren a més una altra motivació per a la deslocalització: l’absència als països menys desenvolupats d’una legislació protectora dels drets dels treballadors dins i fora de l’empresa.
1. Explica els dos arguments esmentats per a justificar la deslocalització de les empreses, a partir dels conceptes de relacions tècniques de producció i de relacions socials de producció que estan darrerede les decisions productives (com produir, qui produeix) en una economia de mercat.

Els arguments de la delocalització esmentats en el text de abans es poden fonamentar y explicar mitjançant dos arees: les relacions técniques de producció i les relacions socials de producció.

En el ambit de les relacions técniques cal destacar tres aspectes. El primer d´ells son els metodes de producció, esa dir, triar com produir. En la deslocalització els empresaris tien la forma de produir de paisos menys desenvolupats ya que aquestos metodes utilitzats en aquestos paisos son els mes barats y asequibles que es poden trobar al mercat per diversos factors com podrien ser els baixos salis dels treballadors, les mesures de seguretat escasses, o la baixa tributacio en aquests tipus de paisos. Unaltre factor que interve en la deslocalització es la eficiència, ya que una vegada elegit el metode de producció de la deslocalització es poden fer mes bens per per meny o per la mateixa cuantia que si s´elaboraren en un país mes desenvolupat, amb aço es busca el minim cost de producció. Per a finalitzar aquest apartat cal esmentar que la transformació dels mètode de producció aumenta la seuaeficiencia productiva i per tant n´hi ha una major productivitat del treball reduint costos del producte i fent mes atactiva l´opció de la deslocalització als empresaris.

En el apartat de les relacions socials en la deslocalització s´hi dona una relació entre el propietari del capital físic y els treballadors cuasi inexistent, encara que es envien a aquestos paisos gent experimentada que siga capaç d´organitzar el proces productiu e informar a la seu de la empresa de tot el que ocorrega. La relació social que n´hi ha entre treballadors i empresaris es veu afectada pel baix preu de vida, els usos i costums d´aquest paisos acostumbrats a un nivel de vida molt baix treballant massa i amb unes condicions deprorables.

B) Les limitacions del mercat en l’àmbit assignatiu

Llig atentament elstextos i contesta raonadament les preguntes

B1. A l’àrea de Castellot existeix una gran densitat d’empreses fabricants de revestiments ceràmics, junt a firmes i institucions que els subministren matèries primeres, maquinària i assessorament tecnològic. Els productes ceràmics de la zona es venen majoritàriament a la resta del país i l’estranger. La tecnologia de fabricació que usen les empresesceràmiques genera (sense cap cost per a elles ni per als seus subministradors o clients) contaminació atmosfèrica que afecta negativament el cultiu i la qualitat dels cítrics de Castellot.
2. Explica el tipus d’errada assignativa del mercat relacionada amb l’activitat contaminant citada i argumenta com podria corregir-la el sector públic.

En aquest cás troben una errada sobre els efectes externsnegatius produits per la producció del sector tauleller de castelló. La activitat produida afecta i perjudica a persones que no intervenen ni en el consum ni en la producció de estes empreses, per tant n´hi ha un cost social que les empreses no paguen. La errada s´hi produeix perque n´hi ha un desfase entre els costos socials i els costos privats, perque el cost social de les activitats amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS