economia

Páginas: 12 (2958 palabras) Publicado: 11 de enero de 2014
UNITAT 1. LA RAÓ DE SER DE L’ECONOMIA
1. QUÈ ÉS L’ECONOMIA

L’economia és la ciència que s’ocupa de la manera en què s’administren i s’aprofiten uns recursos escassos per satisfer les necessitats humanes il·limitades.
L’escassetat econòmica, és la sensació de carència de recursos en relació amb les necessitats de les persones; la qual no s’ha de confondre amb l’escassetat física (que nomésexisteix als països subdesenvolupats).
L’escassetat econòmica de dues característiques: és universal(afecta a tothom, no en el mateix grau) i relativa (perquè existeix en la mesura que la quantitat de recursos resulta insuficient en relació amb les necessitats).
2. ESCOLLIR ÉS RENUNCIAR: EL COST D’OPORTUNITAT

Fins ara, han sorgit dues definicions: l’escassetat econòmica i la necessitatd’escollir; el que ens porta directament al terme “cost d’oportunitat”: és el valor, mesurat en diners o no, d’allò al qual es renuncia en prendre una decisió.
3. NECESSITATS, BÉNS I SERVEIS

La necessitat és el desig de satisfer alguna cosa de la qual s’està mancat i les classifiquem en dos tipus, segons si són més o menys prescindibles:
Necessitats primàries: Aquelles considerades imprescindiblesper a la condició humana i per tant estan relacionades amb la subsistència i el desenvolupament.
Necessitats secundàries: Aquelles considerades més imprescindibles, augmenten el benestar per tant canvien segons l’època o la cultura.

Amb els béns i serveis són satisfetes aquestes necessitats, aquests es classifiquen segons:
Funció: Els béns de consum (aquells que satisfan directament lesnecessitats humanes) o els béns de capital/de producció (els que ho fan indirectament).
Grau d’escassetat: Lliures (il·limitats) o econòmics (aquells que tenen un preu per la seva escassetat).
Grau de transformació: Intermedis (no són capaços de satisfer la necessitat per a la qual han estat creats i ha de patir transformacions) o finals (els que estan preparats per ser consumits).
Accessibilitat:Públics (no exclouen ningú de la seva utilització) o privats (aquells que exclouen algú de la seva utilització).





4. ACTIVITATS ECONÒMIQUES: CONSUM, PRODUCCIÓ I DISTRIBUCIÓ

S’anomenen així degut a què en qualsevol d’aquestes hi ha un cost d’oportunitat i n’hi ha tres:
Consum: Les famílies amb un pressupost limitat, han de decidir com repartir els seus ingressos per satisfer les sevesnecessitats d’acord amb les seves preferències.
Producció: Les empreses han de decidir quins béns els compensa elaborar i quins recursos han d’utilitzar per a fer-ho.Distribució: És el nexe ideal entre la producció i el consum de béns i serveis.
L’economia és la ciència que estudia la manera d’emprar recursos escassos per produir i distribuir elsbéns i serveis necessaris entre el diferents membres d’una societat.
5. ELS RECURSOS PRODUCTIUS: TERRA, TREBALL I CAPITAL

Els recursos productius of actor e producció són els elements bàsics emprats en la producció i distribució de béns i serveis; es classifiquen en tres grups:
Recursos naturals(terra): Són els que provenen e la natura; i comprèn a més de la terra que e pot conrear i urbana,els recursos del sòl i del mar.
Treball: Es refereix a tota activitat humana, física o intel·lectual, remunerada que intervé en el procés productiu.
Béns de capital: Es refereix als béns que són titularitat de l’empresa dividits en dos grans grups: element/capital financer(diners) i element/capital físic (edificacions, maquinària, mobiliari...).
A més a més, alguns autors inclouen en aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS