Economia

Páginas: 39 (9614 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
TEMA 2 Pàg. 1

HISTÒRIA DE LA LITERATURA

LES CRÒNIQUES HISTORIOGRÀFIQUES

Estos textos escrits en prosa i en la nostra llengua van ser elaborats al llarg dels segles XIII i XIV, època que coincidix amb l’expansió territorial de la Corona catalanoaragonesa i en la qual s’incorporen les terres de València, Mallorca i altres territoris de la Mediterrània.


[pic][pic]

Expansió mediterrània de la corona catalanoaragonesa al llarg dels segles XIII, XIV i XV


Característiques comunes

No tenen intenció literària.

Conten els esdeveniments d’aquella època i de la immediata anterior.

Tenen intenció didàctica, moralitzadora i pretenen justificar les accions reials.

Destaca el fort sentiment religiós i el providencialisme ( la creença que lesdecisions dels reis són voluntat de Déu, que els fets ocorren per la seua voluntat i s’acudeix a ell davant qualsevol problema o enemic).

Estan impregnades d’un fort patriotisme (enaltiment de la nació i dels reis de la corona catalanoaragonesa).

A excepció de la crònica de Pere el Cerimoniós, es basen en cròniques anteriors i inclouen fragments basats en cançons de gesta o en fets llegendaris dela literatura cavalleresca. Aquest fet fa que en alguns passatges de les cròniques (a excepció feta de la de Pere el Cerimoniós) aparega un heroisme èpic propi de la literatura heroica anterior.

Els autors de les quatre grans cròniques són Bernat Desclot, Ramon Muntaner i els reis Jaume I i Pere III el Cerimoniós.




TEMA 2 Pàg. 2
El llibre dels feits de Jaume I.
[pic] [pic]Aquesta obra presenta les característiques generals de les cròniques i està redactada sota la direcció de Jaume I en un to autobiogràfic . L’autor utilitza la 1ª persona plural (parla des del Nós majestàtic) per referir-se a ell mateix perquè és rei.
La crònica comença contant el seu engendrament, la infantesa i joventut; continua amb les conquestes de Malllorca i València ialtres fets del seu regnat i finalitza en els seus últims anys. L’autor expressa sentiments íntims i mostra els seus coneixements militars.

Utilitza un llenguatge senzill i sovintegen els diàlegs en estil directe. També apareixen intervencions de personatges que parlen en les seues pròpies llengües (aragonés, francés, provençal, mossàrab i castellà)


La crònica de Bernat Desclot(Llibre del reien Pere e dels seus antecessors passats)

Aquesta crònica se centra en els regnats de Jaume I i, sobretot, de Pere el Gran. Entre els grans fets que narra la Crònica, hi ha la conquesta de Sicília.

[pic]

No hi ha dades precises sobre l’autor però se suposa que Desclot era un funcionari de la cort perquè, a més de basar-se en narracions llegendàries, utilitza documents dels arxius com afont. El llenguatge és senzill i s’aprecien alguns trets propis del llenguatge administratiu.

El narrador se situa clarament fora del relat, utilitza la 3ª persona per la qual cosa dóna apariència d’objectivitat (encara que també hi ha la intenció de justificació dels fets reials...).



TEMA 2 Pàg. 3
La Crònica de Ramon Muntaner

L’autor fou un cavaller que participà en moltescampanyes militars al servei de diversos reis i estigué en contacte amb molts cavallers de l’època.


[pic] [pic] [pic] [pic]


Muntaner comença narrant el naixement i el regnat de Jaume I perquè és el primer rei que va conéixer personalment.


Quan narra esdeveniments que no ha viscut es basa en textos historiogràfics anteriors i en prosificacions d’epopeies, la qual cosa fa queaquesta part de la crònica estiga plena d’accions heroiques. Però, quan narra els fets que ha viscut, es basa en les seues experiències al servei dels reis i la crònica es converteix en un llibre de memòries.


En aquesta crònica destaca un fort sentiment patriòtic perquè constantment exalta els reis de la corona catalanoaragonesa i es referix a la unitat de la nostra llengua que ell anomena “el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS