Educacion sanitaria en jovenes

Páginas: 14 (3383 palabras) Publicado: 14 de abril de 2013
PARLEM CLAR AL CARRER
Prevenció de la sida, d’altres malalties de transmissió sexual i dels embarassos no desitjats a l’espai extraescolar Manual per a educadors i educadores socials, de lleure i de carrer
Associació CEPS/ AGENCIA DE SALUT PUBLICA /CONSORCI SANITARI DE BARCELONA
Carlota Riera Montse Bartroli Olga Juárez Elia Díez
NOVEMBRE 2003

D’acord amb les recomanacions del’OMS i diverses revisions de bibliografia específica, les intervencions que tenen més èxit en la reducció de pràctiques sexuals de risc dels joves són les que:

- Es desenvolupen, sempre que és possible, després de proporcionar als joves una educació afectiva i sexual.
- Es basen en models teòrics de canvi de conducta d’eficàcia demostrada en l’àmbit de la prevenció de la sida entre joves.
- Durenalmenys quatre hores, separades entre sí.
- Utilitzen tècniques d’aprenentatge dinàmiques.
- Són desenvolupades per persones que estan en contacte habitual amb els joves (professors,
educadors, altres joves), amb formació prèvia.
- Parteixen de les necessitats i interessos dels propis joves.

Les accions centrades en la prevenció no avancen el moment d’inici de les relacions sexuals ni lesincrementa en freqüència, d’acord amb informes concloents de l’OMS. De fet, les activitats preventives aconsegueixen incrementar l’ús del preservatiu entre aquells adolescents que ja tenen relacions sexuals i també entre els que mai no n’han mantingut, emprant preservatius ja des de la primera vegada.

Podem trobar al nostre abast diferents programes desenvolupats amb la intenció de millorar lasalut sexual dels joves, però no tots compleixen aquests criteris i la majoria no estan avaluats. La intervenció que més endavant es proposa parteix d’aquests criteris i afavoreix la participació activa dels joves en el desenvolupament de les activitats. És una recreació, adaptada a l’espai extraescolar, del programa Parlem Clar, l’efectivitat del qual es va demostrar mitjançant un assaigcomunitari l’any 2001 amb 601 estudiants. El Parlem Clar millora els coneixements sobre el contagi de les malalties de transmissió sexual i l’actitud vers el preservatiu, així com el seu ús.

Els objectius del Parlem Clar al Carrer són la prevenció de les pràctiques que condueixen a l’embaràs no desitjat, a la infecció per l’HIV per via sexual i a d’altres infeccions de transmissió sexual. S’administra al’espai extraescolar perquè és un àmbit formatiu de primer ordre, en el qual els joves passen tant de temps com a l’escola, i compta amb professionals motivats i formats (educadors i monitors) que demanen recursos preventius actualitzats.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE QUAN ES PREPARA UNA INTERVENCIÓ
_ Parlar de sexualitat implica integrar molts conceptes diferents
Quan parlem de sexualitat nonomés ens referim a un impuls biològic orientat a la reproducció, sinó a una gran varietat de vivències i sensacions que formen part de la totalitat de la persona. Dit amb unes altres paraules: no podrem parlar de HIV/sida, preservatius o embaràs, sense els termes sexualitat, desig, afecte o relacions entre persones.

_ La nostra intervenció ha de partir dels coneixements que els joves ja tenenEn primer lloc hem d'escoltar per establir quina informació tenen i quina els manca. També hem d'identificar i clarificar quines informacions, creences i actituds s'han de corregir: les principals vies d'informació sexual dels joves són la parella i els amics/amigues, i sovint els seus consells estan plens d'errors científics i mites falsos. D’altra banda, hem d'estar atents a no fer activitatsque ja hagin fet en aquest o altre àmbit, com l’escola. Repetir una informació que ja tenen pot provocar que rebutgin d’entrada tota la resta d’intervenció.


_ Ens hem de familiaritzar i sentir còmodes amb el llenguatge i material que vulguem utilitzar
Hem de familiaritzar-nos amb els termes, el llenguatge i els materials que vulguem utilitzar i vetllar per sentir-nos còmodes amb tots els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educación Sanitaria
  • Educación Sanitaria
  • Educación Sanitaria
  • Educación De Los Jovenes
  • De Jóvenes Y De Educación
  • LA EDUCACION EN LOS JOVENES
  • Educacion sanitaria y salud publica
  • plan de intervencion en educacion sanitaria

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS