Efectes dels incendis forestals

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 3 (744 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 14 de marzo de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
Els efectes del foc sobre la fauna es classifiquen en dos tipus:Efectes directes: són els que afecten els animalsEfectes indirectes: són els que afecten l'hàbitat.

Els efectes directessón:Disminució de la població per mort.
La mortalitat depèn en primer lloc de l'època, sent més perillosos els incendis que succeeixen a la primavera ja que la major part de les espècies tenen cries o ousdipositats.
En segon lloc depèn de la superfície, si són incendis que afecten a una gran superfície els animals no tenen capacitat de moviment per escapar a l'incendi, no és el cas de les aus.En tercer lloc els efectes sobre la mortalitat depenen de la intensitat de l'incendi, la calor despressa a grans distàncies produeix la mort dels animals abans que arribin les flames. Finalmenttambé influeixen els grups taxonòmics; en els invertebrats la mortalitat és força elevada i les aus són el grup menys afectat.

Augment de la grandària poblacional. Aquest augment de la poblacióés a causa de l'atracció d'algunes de les espècies pel fum o fusta cremada que els serveix d'aliment, com a lloc de posada o per desparasitar-se (Algun dels exemples són Les mosques del fum, llebreamericana… etc.)Desplaçaments i migracions. Exceptuant les espècies territorials com a aus rapinyaires que es queden al territori encara que estigui cremat, la resta es desplaça temporalment a zones nocremades. A causa d'aquests desplaçaments, els efectes directes la fauna són menys negatius que sobre sòl o vegetació.
Els efectes indirectes són:

Canvis en l'estructura de l'hàbitat.Desapareix l'estructura vertical i per tant disminueixen el nombre de nínxols tròfics disminuint la riquesa d'espècies en aquella zona cremada. Respecte a l'estructura horitzontal es creen paisatges detipus mosaic i això produeix un increment en el nombre d'espècies, és a dir, l'efecte produït és positiu (això no és el cas si els incendis afecten a una gran superfície).
Canvis tròfics. Els...
tracking img