Ejercicios de biologia

Páginas: 15 (3684 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2010
EXERCICIS SOBRE EL TEMA CONCEPTES BÀSICS DE BIOLOGIA.

1) Digues quines són les característiques típiques dels éssers vius que no tenen el virus.
Estructura cel·lular i metabolisme

2) Explica la diferència entre catabolisme i anabolisme.
Són dos processos contraris. El catabolisme és el conjunt de processos bioquímics en els quals les biomolècules orgàniques complexes es transformenen molècules senzilles i, com a conseqüència, s’allibera energia química dels enllaços covalents trencats. L’anabolisme o síntesi és el conjunt de processos metabòlics que construeixen biomolècules orgàniques a partir d'unitats més petites (molècules i ions)

3) L’anabolisme consumeix energia química. Digues quins processos productors d’energia química poden tenir lloc dins les plantes i fes elmateix amb els animals.
Les plantes poden obtenir energia química de la fotosíntesi, de la respiració cel·lular i de la fermentació. Els animals poden obtenir energia química de la respiració cel·lular i de la fermentació.

4) Posa dos exemples de mecanisme homeostàtic que no siguin els del dossier.
a) Quan fa fred tremolem. Tremolar és moure la musculatura de forma involuntària. Això faque es desprengui calor i, consegüentment, ajuda a mantenir constant la temperatura interna.
b) Quan bevem molt, també orinem molt, i ho fem perquè d’aquesta manera aconseguim mantenir constant la concentració de substàncies dissoltes en els líquids del nostre cos.

5) Posa un exemple animal i un de vegetal que posin de manifest que les funcions de relació són necessàries per poder dur aterme la nutrició.
a) Qualsevol animal carnívor depredador per sobreviure ha de ser capaç d’identificar i localitzar les seves preses mitjançant els sentits.
b) Els arbres necessiten llum per poder viure; per tant, en un ambient en què hi ha competència per la llum perquè uns arbres fan ombra als altres, per sobreviure han de ser capaços de créixer cap allà on hi ha llum, cosa que implicaque “saben” on és aquesta llum.

6) Posa un exemple animal i un de vegetal que posin de manifest que les funcions de relació sovint són necessàries per poder dur a terme la reproducció.
a) La majoria d’animals tenen reproducció sexual, necessiten trobar parella per reproduir-se, i per trobar-la han de ser capaços de reconèixer-la mitjançant els sentits.
b) Hi ha plantes que, per poder-sereproduir, han de ser pol·linitzades per un insecte determinat i, per tant, han de florir quan aquest insecte està actiu. Les plantes floreixen “quan toca” perquè el desencadenament de la floració depèn de factors externs als quals són sensibles: temperatura, llum i disponibilitat d’aigua.

7) En un mateix arbre hi poden haver fulles de sol i fulles d’ombra. Les fulles d’ombra solen ser mes gransi primes que les de sol, i tenen més clorofil·la per unitat de pes. Com s’anomena la característica dels éssers vius que correspon a aquest exemple?
Adaptació

8) El galzeran (Ruscus aculeatus) i l’esparreguera boscana (Asparagus acutifolius) fan brots tendres comestibles amb aspecte d’espàrrec i tenen flors i fruits carnosos semblants (baies, tòxiques per als humans). L’esparregueraboscana té escasses fulles petites que aviat perd, i fa la fotosíntesi principalment en unes nombrosíssimes tiges petites de creixement limitat (cladodis). El galzeran sembla que tingui fulles “normals”, però realment no en té, sinó que té cladodis, perquè del centre de les suposades fulles neixen flors que, en el cas dels individus femenins, pot ser que es transformin en fruits. Tot fa pensar que elgalzeran prové d’una planta similar a l’esparreguera boscana que, com aquesta, gairebé havia perdut les fulles. També sembla lògic pensar que aquesta planta hipotètica extingida va “recuperar” les fulles “construint-les” a partir de les tiges. Com s’anomena la característica dels éssers vius que correspon a aquest exemple? Intenta donar una explicació al fets exposats. Pots trobar imatges de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ejercicio biologia
  • biologia ejercicios.
  • Ejercicios Biologia
  • biologia ejercicios
  • ejercicios de biologia
  • Ejercicios-Biologia
  • ejercicio biología
  • Biologia Ejercicio 5 Celeste

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS