El experimento

Páginas: 6 (1431 palabras) Publicado: 16 de junio de 2014

TREBALL DE REFLEXIÓ SOBRE LA PELÍCULA “L’EXPERIMENT”
1. Explica en què va consistir l’experiment de la presó d’Stanford. Pots buscar informació addicional. (1 punt)
L’experiment d’Standford va consistir en un estudi psicosociològic sobre el comportament humà dins d’una presó, tant per part dels reclusos com dels guàrdies. Es va posar un anunci a la premsa explicant el projecte per buscarvoluntaris per a ser l’objecte de l’experiment, a canvi de formar-hi part se’ls hi pagava un sou a canvi. Es van presentar setanta voluntaris, i d’aquests es va fer una selecció de només vint-i-quatre estudiants als quals se’ls hi va fer vàries entrevistes que van determinar que no tenien problemes psicològics, discapacitats mèdiques ni un historial delictiu o d’abús de drogues. Entre aquestsestudiants es van dividir dos rols: els guàrdies i els reclusos, aquesta divisió es va fer a sorts.
Es va crear una presó fictícia al subterrani de la facultat de psicologia d’Stanford on es duria a terme l’experiment. Els presos van viure la detenció per part de la policia i se’ls va dur a la presó. Un cop arribats se’ls hi va donar un uniforme que consistia en una bata (que havien de dur sense robainterior) amb un número d’assignació, aquest número substituiria el seu nom, unes xancletes de goma i una mitja al cap per simular el cabell rapat. Als guàrdies també se’ls hi va donar un uniforme d’inspiració militar juntament amb una porra. El dia anterior a l’experiment, els guàrdies van assistir a una breu reunió d’orientació, però no se’ls hi van donar ninguna norma explícita a part de laprohibició d’exercir la violència física. Se’ls va dir que la seva responsabilitat era dirigir la presó i que ho podien fer de la forma que trobessin més convenient.
A partir d’aquí els presos van ser dividits en cel·les de tres, i els guàrdies van establir-se uns torns d’horaris.
L’experiment es va descontrolar molt ràpid, ja al segon dia els presos van dur a terme un motí, i els guàrdies vanactuar ràpidament amb mesures dràstiques i van controlar la situació. A partir d’aquí els guàrdies van crear dos tipus de presos: “els bons” i “els dolents” per d’aquesta manera enfrontar-los entre ells, i tornar-los més dèbils. Els recontes dels presos van començar a tornar-se cada cop més humiliants i amb càstigs físics, es va començar a abandonar la higiene, fins al punt de que un guàrdia decidiaquan un pres podia anar al lavabo. A més, els feien anar despullats i portar a terme actes homosexuals per humiliar-los. Els presos van començar a presentar desordres emocionals, dos d’ells van patir traumes tan forts que van haver de ser retirats de l’experiment. Va entrar un presoner nou, i aquest, indignat per la situació que es va trobar a dintre, va començar una vaga de fam i els guàrdies elvan tancar dins d’una “cambra d’aïllament” durant varies hores.
Zimbardo, el cap de l’experiment, va decidir posar-hi fi quan una estudiant de postgrau, que no tenia res a veure amb el cas, va dir que la presó tenia unes pèssimes condicions.

2. Explica els aspectes sociològics que has detectat en aquesta pel·lícula. Per fer-ho utilitza la teoria donada en aquesta unitat didàctica. (2 punts)El primer que veiem en aquesta pel·lícula que de seguida ens fa pensar en la sociologia és que s’estudia un col·lectiu de persones que es troben allà mateix i que comparteixen la cultura entre altres coses. Podem veure com es crea una societat dins de la presó entre els guàrdies i els presos, però després podes veure com aquesta societat es divideix en els dos grups: els dominants (guàrdies) i elsdominats (presos).
Un dels grans objectius d’estudi que te la sociologia és l’estudi de les relacions entre els membres que componen la societat, i en aquesta pel·lícula podem veure clarament i observar els rols que desenvolupen cadascun dels personatges i com es relacionen uns amb els altres.

3. Si haguessis estat un guarda, en quin tipus de guarda t’haguessis convertit? Estàs segura?...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Experimentos
  • El experimento
  • Experimentos
  • Experimento
  • Experimentos
  • experimentos
  • experimento
  • Experimento

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS