El feminismo (catalán)

Páginas: 4 (970 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2011
1. Definició. Quan va sorgir?
2. Metàfora de les ulleres violetes.
3. Andocentrisme i patriarcat.
4. Masclisme, feminisme i sexisme.
5. Violència contra la dona: el cicle del maltracte.
6.Masclisme a la societat.
6.1. Mutilació dels genitals femenins.
6.2. Medicina des del punt de vista masculí.
6.3. El cos de la dona com a un simple objecte.

1.DEFINICIÓ. QUAN VA SORGIR?
El feminismeva sorgir al segle XIX perquè és una època on la gent va començar a ser més liberal. És una teoria fundada per les dones després d'analitzar la realitat en la qual viuen, prendre conciència de lesdiscriminacions i decidir organitzar-se per acabar amb aquestes discriminacions, canviant la societat.

2.METÀFORA DE LES ULLERES VIOLETES
Les dones que s'adonaren d'aquestes discriminacions “duien”les ulleres violetes. Les ulleres violetes són un símbol metafòric que va “inventar” Gemma Lienas en un del seus llibres. L'ús d'aquestes ulleres consisteix en, una vegada posades; podem veure,identificar i nombrar la desigualtat de la dona pel simple fet de ser-ho. Amb aquestes ulleres podem diferenciar l'andocentrisme (l'home com a mesura de totes les coses), el patriarcat (la dominaciópolítica dels homes), el masclisme, el sexisme i, a més a més, diferenciar ambdós gèneres (femení i masculí) sense discriminar-los.

3.ANDOCENTRISME I PATRIARCAT
L'andocentrisme és una teoria que creu quel'home és el centre de l'univers i la mesura de tot, tant històrica, social, mèdica, política i familiarment. És una teoria que deixa les dones en una posició molt inferior als homes, només les donessom sotmeses i els hem de fer cas.
El patriarcat és una altra teoria masclista que afirma que només els homes han de governar, i aquest poder passarà de generació en generació només als fills homesi, si no s'han tingut fills homes, a un familiar home, ja sigui proper o ben llunyà.

4.MASCLISME, FEMINISME I SEXISME
La diferència està en que el masclisme es una espècie de teoria (dic espècie...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS