El llibre de les besties

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 8 (1771 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 4 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
EL LLIBRE DE LES BÈSTIES1. La confecció d´un quadre que relacione els fets històrics amb les manifestacions artístiques i literàries en el segle XIII.
Marc Sòcio-històric | Literatura | Arquitectura escultural | Pintura | Música |
La Reconquesta (L’Espanya dels Reis Catòlics) i les croades. | Líricapoètica: Lírica provençal (Amor Cortes); Lírica mossàrab (jarchas); Lírica castellana (Nadales i serranillas).Lírica narrativa: La èpica (cantar de gesta). | Arquitectura escultural Gòtica. | Pintura Gòtica | El motet |

2. Completa la fitxa-resum de la trama de l´obra, es a dir, d´allò que succeeix en cada capítol.
Introducció: Quan Fèlix s’acomiadà d’un filòsof, va continuar el seu camí per unavall plena d’arbres i de fonts. A l’eixida de la vall es va topar amb dos homes, que pertanyien a l’ordre dels Apòstols. Aquestos li expliquen alguns dels objectius del seu ordre i també li diuen que han vist una munió de bèsties salvatges reunides, per a elegir un rei. Després d’acomiadar-se dels dos homes, Fèlix, es dirigeix cap a on es troben les bèsties.

De l’elecció del rei: En aquestcapítol, totes les bèsties salvatges del bosc es troben reunides perquè volen elegir un rei. En un principi, la majoria de les besties volen que el lleó siga el rei, perquè és l’animal més fort. Però els animals herbívors s’oposen i proposen al cavall coma rei, perquè ell no menja car i a més és bell i humil. Però la rabosa s’hi oposa perquè sap que amb el cavall com a rei no podrà alimentar-se bé,ja que el cavall es herbívor en canvi el lleó menja carn i ella podria alimentar-se de les seus deixalles. Altres animals com l’ós, el lleopard i la pantera tenien l’esperança de ser reis, però quan la rabosa s’assabenta d’això, els espanta dient que si el rei no fos el lleó se’ls menjaria, i finalment el lleó és elegit rei. Uns dies més tard, el lleó es menja als fills del cavall i el bou,llavors ambdós es posaren a servei de l’home perquè no volien un rei con aquest. Però poc després s’escapen dels seus amos humans perquè aquestos els maltractaven i tornen amb el lleó.

Del consell del rei: En aquest capítol, amb el lleó ja nombrat rei era el moment d’elegir els consellers que guiarien les decisions reials. Són nomenats consellers el llop, l’ós, el lleopard, la pantera i la serp. Larabosa s’enfada perquè no l’han elegit com a consellera i per això proposa que també seria bo tindre animals més humils i herbívors a la seua cort, com l’elefant o el senglar. Aquestos al veure que la rabosa parlava ve d’ells i a més els recomanava per a formar part de la cort, lloaren a la rabosa. Però els animals que ja estaven a la cort sabien que la rabosa era molt llesta i per això la temien,i varen dir al rei que la rabosa no era de fiar i que podria trair-lo en qualsevol moment, i finalment el gall va ser elegit com a conseller, ja que ell, amb el seu cant, podia avisar si havia algun perill.

De la traïció que la rabosa va tramar contra el rei: En aquest capítol, la rabosa, enutjada perquè no l’havien elegit per a format part de la cort, va aconseguir convèncer als animalsherbívors de que, com que no hi havia cap animal que metjarà herba a la cort, aquesta no faria cas de les seues peticions. Llavors, la rabosa, va proposar a l’elefant ser rei, però aquest no es fiava de la rabosa i tenia por de que ’l traís, per això li va dir que acceptaria ser rei i que a més li donaria tot el que ella volgués, si aquesta matava abans al lleó.

Com va aconseguir la rabosa ser porterdel rei: En aquest capítol, el gat i el gos son elegits cambrer i porter respectivament. La rabosa s’assabenta de que el cavall i el bou han tornat, i va en busca d’ells. Pel camí es troba al bou i aquest li conta el que li havia passat quan estava al servei dels humans, i del seu motiu per fugir i tornar al regne del lleó. Però, encara que el bou volia el perdó del rei, tenia por de...
tracking img