"El Pensador", Rodin

Páginas: 5 (1247 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
1. Catalogació.
1.1. Títol. El pensador.
1.2. Autor. Auguste Rondin.
1.3. Cronologia. 1880.
1.4. Localització original i actual. Museo Rodin, París.
1.5. Dimensions. 960 × 1,280.

2.Anàlisi Técnica

2.1. Técnica: Tallado.
2.2. Materials: Metal: bronce.

2.3. Formes i tipologies.
1) En forma exempta: sentado, pensando.

3. Análisis formal

3.1 Descriure detalladament l'obra:És una escultura tancada en sí mateixa: la mà esquerra descansa damunt el genoll esquerre i la mà dreta sosté el cap tancant el gest amb el colze dret recolzat també en el genoll esquerre. Concentra un gran poder intern i potent: sembla quiet, però el braç dret sobre la cama produeix un gran gir, una important rotació del cos. És a dir, si es recorre la forma, la diagonal del braç dret ens dirigeixel recorregut de l’obra per a finalitzar en les seves dues grans masses, les cames.
D’aquesta manera l’espectador té un recorregut dinàmic marcat per la diagonal del braç dret per acabar en el descans del seu braç esquerra i en la posició de les seves cames. Malgrat el braç dret té més pes corporal, hi ha un equilibri, ja que les masses d’ambdós braços tenen la mateixa transcendència iconvergeixen en la mateixa cama. D’aquesta manera s’observa un eix diagonal des del cap fins el peu esquerra.
Si bé utilitza grans diagonals que provoquen dinamisme i alhora grans plans triangulars; obre les formes, com a la part frontal de les seves cames que recullen l’espai. A més, la posició descurada i natural en la que es troba obre els espais (entre els braços, les cames ...). D’aquesta manera elsgrans buits circumden la forma i inquieten l’espectador a recórrer-la i a introduir-se dintre de l’escultura, dintre del gran contingut psicològic de l’espectador.
D’una altra banda, la mà doblegada sota el mentó (un altre diagonal més petita) deixa al descobert el rostre. Aquí es veu la integració de tot el cos que realitza Rodin, a on no s’amaga res. Al cabell s’observa el tractamentdiscontinu dels volums, una forma grotesca però molt ben armada.

3.2 Ritme
L'obra dona la sensació de que esteim observant a algú que executa una acció. Rodin imprimia gran dinamisme a les seves figures, per fer-les més expresives, i per aió l'esforç de pensar ho transmet a tot el cos: mans, tors, rostre... es troben en tensió, realitzant un gran esforç. Així, Rodin dota al seu personatge de intensaexpresió interior.

3.3 Temps
Simbòlic (etern).

3.4.Color: Color natural del material.

3.5.Textura: Textura polimentada.

3.6.Estil: Impresionista, también simbolismo.

4. La interpretació.

4.1 Tema.
Representaba a Dante meditando en el conjunto de su obra. Luego, junto con otras, fue expuesta de modo individual. El mismo autor le dio entonces otro significado: es el hombre quepiensa con todo su cuerpo en su destino y en la sociedad a la que pertenece.
Tipus de tema: Retrat.
Font del tema:(representava a Dante de la divina comèdia). Fora del seu context, representa només a un home en l'acció de pensar.
Símbols: Considerada como un símbolo socialista por los conservadores. Símbolo de la infinita belleza y manifestación del pensamiento humano.

4.2 Recepció.
Quiencarrega l'obra: El monumento fue encargado a Rodin en 1884 para rendir un homenaje a seis ciudadanos de Calais que combatieron heroícamente durante el asedio de esta ciudad por parte de los ingleses en 1347.
A qui s'adreça l'obra: a los espectadores, las creó para que pudieran ser vistas a pie de calle por la gente.

4.3 Funció: Decorativa, representativa (representava a Dante) i expressiva del mónindividual de l'artista.


4.4. Contextualització històrica.

1) Relacionar la tècnica, la forma i el contingut de l’obra amb el context històric (artístic, polític, social, econòmic...).

"El pensador" es una de las más famosas esculturas en bronce de Auguste Rodin.
La pieza, denominada originalmente El poeta, formaba parte de una comisión del Museo de Artes Decorativas de París para...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Pensador De Rodin
  • EL PENSADOR Auguste Rodin
  • COMENTARIO EL PENSADOR DE RODIN Y EL GRITP DE MUNCH
  • el Pensador Auguste Rodin
  • rodin
  • rodin
  • Rodin
  • Rodin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS