El Poder De La Identitat

Páginas: 11 (2575 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
“EL PODER DE LA IDENTITAT” -- MANEL CASTELLS


Capítol I

- Què entén Manel Castells per identitat?

- La identitat és la font de sentit i experiencia per a la gent. És el proces de construcció del sentit partint de la base d’un atribut cultural, o d’un conjunt relacionat d’atributs culturals, al qual es dóna prioritat sobre la resta de fonts de sentit. La identitat s’ha dedistingir dels rols i conjunt de rols. Les identitats son fonts de sentit més fortes que els rols a causa del proces de construcció d’un mateix i d’individualitzacio que representen. Les identitats organitzen el sentit (identificació simbolica que fa un actor social de l’objectiu de la seva acció), mentre que els rols organitzen les funcions.Les identitats també es poden originar en les institucionsdominants, tan sols esdevenen identitats si els actors socials les interioritzen i en construeixen un sentit entorn a aquesta individualització.


La construcció de les identitats utilitza materials de la historia, la geografia, la biologia, les institucions productives i reproductives, la memoria col.lectiva i les fantasies personals, els aparells de poder i les revelacions religioses.Aquesta construcció de la identitat té lloc a un context marcat per les relacions de poder, per aquesta raó Castells creu que ha d’haver una distinció entre tres formes i origens d’aquesta construcció.


- Tipus d’identitat segons l’autor


Identitat legitimadora ( introduïda per les institucions dominants de la societat per estendre i racionalitzar la dominació davant d’altresactors socials, en un tema central en la teoria de l’autoritat i la dominació. Aquest tipus d’identitat genera una societat civil, es a dir, un conjunt d’organitzacions i institucions, i també una serie d’actors socials estructurats i organitzats, que reprodueixen, tot i que de vegades de manera conflictiva la identitat que racionalitza les fonts de dominació estructural.


▪(Exemple: Greenpeace)


Identitat resistència ( generada pels actors que es troben en condicions desvalorades o estigmatitzades per la lògica de la dominació, per la qual cosa construeixen trinxeres de resistència i supervivència basant-se en principis diferents dels que impregnen les institucions de la societat, o que s’hi oposen. Aquest tipus d’identitat construeix comunes ocomunitats, així creat formes de resistència col.lectiva contra l’opressió altrament insuportable, normalment sobre la base d’identitats que aparentment, van estar ben definides per la historia, la geografia o la biologia, la qual cosa facilita que s’expressin com a essència de les fronteres de resistència. Així també les identitats resistència son tan penetrants en la societat xarxa com ho són elsprojectes individualistes que resultes la dissolució de les antigues identitats legitimadores que solien integrar la societat civil de l’era industrial.


▪ (Exemple: First Earth!, zapatistas )


Identitat projecte ( esdevenen la qüestió clau de les identitats resistencia, ja que son el seu desenvolupament. Son capaces potencialment de reconstruir un nou tipus de societatestat i, a la llarga un nou estat. Quan els actors socials, basant-se en els materials culturals de què disposen, construeixen una nova identitat que en redefineix la posicio en la societat i , en fer-ho, busquen la transformació de tota l’estructura social. Aquest tipus d’identitat produeix subjectes. Els subjectes són els actors socials col.lectius mitjançant el qual els individus assoleixen unsentit hoistic en la seva experiencia. La construcció de la identitat és un projecte d’una vida diferent, basat en una identitat oprimida que s’expandeix cap a la transformació de la societat com la prolongació d’aquest projecte d’identitat.


- Quins han esta per a tu els espais, institucions i símbols més importants de cara a la construcció de la teva identitat / s

- Jo crec que la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El Poder De La Identitat
  • La Identitat
  • identitat
  • Identitat social, identitat mobil
  • MAALOUF IDENTITAT
  • Identitat cerdana
  • Psicología social. identitat social, identitat mobil
  • autoconcepte i identitat

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS