Psicología social. identitat social, identitat mobil

Páginas: 6 (1379 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2012
El conflicte que ens presenten els blocs de la PAC2, entre bicicletes i automòbils, s’origina per una diferència entre els membres d’un determinat entorn social al desenvolupar els seus rols dins l’àmbit del transport privat i la mobilitat. Uns membres representaran uns determinats rols al utilitzar la bicicleta com a mitjà de transport mentre que d’altres desenvoluparan uns rols molt diferentssi utilitzen el cotxe. Les representacions i les percepcions socials que tenen els diferents membres fan que s’igualin a la resta d’integrants que usen el mateix tipus de vehicle.

La realitat social es bifurca en dos o més grups a partir de la categorització social. L’entorn s’ordena, a través de processos psicològics, en termes de categories: grups de pertinença. La categoria social elsproporciona una identitat molt pròxima a la resta de membres del seu grup, ignorant la seva idiosincràsia personal.

En el procés de categorització social, sempre està molt present la figura de l’altre o els altres grups; i, per tant, una comparació amb aquests. Tot i que les valoracions mai seran objectives, sempre es buscarà quedar en un lloc òptim vers l’altre grup. Sinó és així, serà de vitalimportància millorar el que calgui per arribar a comparar-se amb l’altre grup i sortir “victoriós”. Així doncs, un ciclista buscarà tots els avantatges al fet de circular amb bicicleta per la ciutat vers el fet de fer-ho amb el cotxe.

En aquests tipus de valoracions es reafirma el “nosaltres” o l’endogrup i el “ells” o l’exogrup i d’aquí sorgeixen dos conceptes que és important que tinguem encompte: l’etnocentrisme i el sociocentrisme. Tal i com ens explica el mòdul, el primer és el favoritisme cap al propi grup i el menyspreu i la discriminació cap a l’altre. Mentre que el segon és la preferència i favoritisme cap a l’exogrup. Aquest cas, el trobarem en casos de determinats grups dominants i quan la pertinença a un dels dos grups no ha estat triada per l’individu sinó per factors externs.Podria ser un exemple, un individu que es desplaça en tren per anar d’un lloc a un altre perquè no li és possible adquirir un cotxe.

Les categories socials ens fan pertanyents a diversos grups i ens crea una identificació amb els seus models i valors socials. És per això, que moltes vegades les persones mostren una certa discriminació cap a membres que no pertanyen a categories socialssemblants a les seves.
Aquest fet ens porta a esmentar el concepte de prejudici que, tal i com s’explica en els apunts; s’entén com una actitud generalment negativa cap a determinades persones, que està originada pel fet que pertanyen a determinades categories socials.

En el cas que ens ocupa, és molt habitual veure manifestacions de prejudicis de persones que condueixen un automòbil o circulen coma vianants cap a ciclistes que ho fan per la ciutat. Aquests prejudicis poden atribuir-se a moltes actuacions diverses (com per exemple: al fet de la velocitat excessivament ràpida a la que circulen per les voreres o al fet que circulin sense obeir les senyals de transit) però no a les característiques o actuacions individuals d’aquell ciclista en concret.

És molt clar que les actuacionsconcretes que faci una persona tenen alguna mena d’influència en el comportament d’aquells que estan a la vora. Goffman anomena aquesta interacció actuació d’un rol. En aquestes actuacions l’individu té dues regions: una regió visible per als altres i una que és invisible. Així doncs,segons Goffman, que qualsevol activitat que realitzem passarà per aquestes regions, en la regió no visible es durà aterme la preparació de l’actuació i en la regió visible s’oferirà aquesta actuació.

Un exemple pot ser un trajecte que pugui realitzar de casa a la feina al matí. Al sortir de casa em dirigeixo a la parada de bicicletes més propera per anar d’una manera més ràpida fins a la parada de metro. Quan he arribat al metro baixo les escales, pico el bitllet i baixo fins l’andana. Em trec la jaqueta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Identitat social, identitat mobil
  • Identitat social identitat mòbil
  • La identitat i la interacció social.
  • La Identitat
  • identitat
  • mobilidad social
  • mobilidad social
  • MAALOUF IDENTITAT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS