Elements geomètrics en Educació Primària

Páginas: 23 (5516 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2014
TREBALL TFG 2
La importància de la Geometria no és tant els continguts que abarca sinó la forma de treballar-los.
Aquest treball naix de la curiositat per saber l’ordre més favorable, per l’aprenentatge de l’alumnat, en la presentació dels continguts geomètrics. En ell es pretén fer una investigació i anàlisi de l’ordre per a la presentació i estudi dels continguts geomètrics en les aulesd’Educació Primària.
Ens centrarem amb “La línia i el punt”, “Les figures planes” i “Els sòlids”, ordre que es segueix a les aules basat en els llibres d’ensenyament i que sembla lògic, partint de la definició de figura geomètrica (qualsevol conjunt de punts en l’espai). No obstant, aquest ordre no coincideix amb el que diuen destacades autoritats sobre la matèria com Piaget, Maria Antònia Canals oEmma Castelnuovo i que s’enfronta amb la percepció que tenen els alumnes d’Educació Infantil i Primària de la seua realitat i l’aproximació que poden fer a aquesta.
1. INTRODUCCIÓ
El tema d’aquest treball surt a partir d’un conflicte relacionat amb la Didàctica de la Geometria, trobat entre les aules de Primària, al realitzar les pràctiques i recordar els meus estudis primaris, i al cursarl’assignatura Taller de Matemàtiques en 4rt del Grau de Magisteri de Primària.

En l’aula de Primària l’odre de presentació dels conceptes i continguts geomètrics és recta, figura plana i cos, presentant els continguts per separats i sense relació alguna; mentre que en la carrera ens van presentar els materials didàctics en un ordre diferent, que va ser el següent: cos, figura plana i recta, tenint totsuna estreta relació. La diferència entre començar pels objectes matemàtics d’una dimensió i finalitzar en els de tres, i començar pels de tres dimensions per finalitzar en els d’una és molt gran com per a passar desapercebuda.

A més, la diferència de les qualificacions en els exàmens -dels alumnes que he tingut en el meu període de pràctiques- entre la unitat de Geometria plana i la delsCossos geomètrics ha sigut sorprenent. (Annex 8)

D’aquesta manera, aprofitaré el Treball de Fi de Grau per poder buscar informació que ens indiquen els motius d’aquestes diferències, a la vegada que em podrà ajudar, en un futur com a docent, a treballar la geometria amb l’alumnat d’una millor manera.


2. CONCEPTE DE GEOMETRIA
Per poder comprendre millor què és la Geometria, d’on ve i perquès’estudia en l’escola faig una petita introducció històrica. A més, copio diferents definicions de Geometria que he trobat, per poder analitzar-les i establir una base en la tria de l’ordre i així donar cos al meu treball i satisfacció a la meua curiositat. D’aquesta manera podrem comprendre millor com treballar-la amb els alumnes d’una manera més lúdica i efectiva, i des d’on abordar-la per obtindreels resultats desitjats.

“La Geometria té el seu origen en el procés d’abstracció que la humanitat fa de les formes de la natura, idealitzant-les. Així, es forma progressivament la idea de recta, de triangle, de cercle, etc. Aquest procés d’observació és estimulat per la necessitat de controlar la natura i servir-se’n d’aquesta. De vegades, era necessari mesurar la terra i dividir-la o construiredificis amb una certa forma geomètrica. Tot i que filòsofs com Aristòtil sostenen que la Geometria va néixer a Egipte, gràfics i dibuixos del Neolític ja mostren interès per les distribucions espacials.” (La Geometria, l’Estadística, l’Atzar i la Probabilitat en la formació de Mestres, del Departament d’Educació de l’UJI).

Veiem que la Geometria antiga tenia una finalitat i necessitatpràctica, bé per a la construcció d’edificis, bé per a dividir i repartir els terrenys. Actualment la Geometria és la disciplina de les Matemàtiques que estudia les propietats de les figures en el pla o l’espai, incloent: punts , rectes, plans, politops (paral·leles, perpendiculars, corbes, superfícies, polígons, poliedres, etc.).” (Wikipedia)

Per al nostre currículum educatiu, que segons diu...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • educacio primaria
  • Educacio Primaria
  • profesora de educaci{on primaria
  • maestra de educacio primaria
  • La Educaci N Primaria
  • Representacions Socials Educacio Primaria
  • LA PLANIFICACI N EN EDUCACI N PRIMARIA
  • Educaci n PRIMARIA normas APA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS