Els camps de concentració nazis, paraules contra l'oblid (rosa toran)

Páginas: 5 (1200 palabras) Publicado: 12 de diciembre de 2010
Títol: Els camps de concentració nazis. Paraules contra l’oblit
Autora: Rosa Toran
Editorial: Edicions 62
Any de publicació: maig de 2005
Ciutat de publicació: Barcelona
L’autora:

Els camps de concentració nazis està escrit per Rosa Toran, nascuda a Manresa l’any 1947. Toran és doctora en Història i professora d’aquesta matèria. Ha escrit diversos llibres, en col·laboració a CèliaCañellas, sobre la política municipal durant la Restauració i la Segona República, i sobre l’acció política de les dones.
En els darrers anys ha investigat la deportació i la vida als camps nazis, en especial la dels republicans espanyols. Col·labora amb regularitat en la premsa i en revistes especialitzades sobre aquests temes.
És membre de l’Associació Amical de Mathausen, i ha portat a termediverses tasques i ha estat comissària d’exposicions.

Argument o temàtica:

Aquest llibre segueix el fil històric que va portar a una societat a l’acceptació d’una ideologia i una pràctica criminals que duien a terme persecucions tant polítiques, religioses com ideològiques, eliminacions civils, camps de concentració, genocidis...
A més a més, a la cronologia històrica i a la narració dels fetsles acompanyen les veus i testimonis de persones que van viure en primera persona els fets tractats, aquestes veus són tant de les víctimes com les veus dels botxins.
Amb aquesta dualitat d’opinions és permet al lector comprendre o intentar comprendre la naturalesa dels fets i les raons que van portar als seus protagonistes a posicionar-se a un o altre bàndol.

Estructura:

El llibre esdivideix en 10 capítols, que tracten des de l’ascens al poder de Hitler fins a el final de la Segona Guerra Mundial i la caiguda del règim nazi, d’alguna manera la contextualització del llibre es tant extensa com tots els anys que abasten els 10 capítols del llibre.
Dins de cada un d’aquests diferents capítols podem trobar sub-apartats que fan un anàlisi profund de temes més concrets.
A més amés al llarg de tot el llibre podem trobar dos tipus d’informacions: en primer lloc, informació i dades històricosocials, és a dir, s’explica al lector el context d’aquell moment i els diferents esdeveniments que van anar tenint lloc seguint un ordre cronològic.
En segon lloc, trobem un recull de testimonis relacionats amb el tema tractat, hi ha una gran varietat de testimonis: alguns sóntestimonis especialment per a aquest llibre, altres són parts d’alguns discurs o carta ja publicats amb anterioritat.
Aquest fet fa que aquest llibre a part de comptar amb un treball de camp excel·lent també hagi realitzat un treball de documentació molt important, buscant documents que aportin nova informació als lectors.

Podríem dividir els 10 capítols en dos grans grups; de del capítol I finsal V, el primer grup, i del capítol VI al X el segon grup.

Els primers cinc capítols engloben tot el període d’entreguerres. És a dir, quan Hitler assoleix la direcció del Partit Nazi al 1921, i com poc a poc va pujant posicions fins que gràcies a la Marxa sobre Berlin (7 de novembre 1923) va aconseguir arribar al poder alemany. A partir d’aquest moment, és quan es començarà l’extensió, mésràpida que mai, de tota la ideologia nazi, aquesta ideologia apostava per la raça ària, i titllava d’éssers inferiors a tots aquells que no fossin de sang alemanya pura, als discapacitats físics i mentals, als homosexuals...
Al poc temps d’arribar Hitler al poder va començar la persecució contra a tots aquest col·lectius, i especialment va començar la persecució contra els jueus. Molts d’ells erenexterminats, molts d’altres eren enviats a camps de concentració.

Fent un petit salt cap a Espanya, un cop finalitzada la Guerra Civil són molts els espanyols que marxen cap a diferents països per exiliar-se, molts d’ells a França, serà als inicis de la Segona Guerra Mundial quan molts d’aquests exiliats i altres encara residents a Espanya seran enviat als primers camps de concentració...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Camps de concentraci nazis
  • camps de concentració nazis
  • ELS CAMPS DE CONCENTRACI
  • Camps de concentració nazis
  • CAMPS CONCENTRACIO IMPRIMIR
  • camps de concentració (trens)
  • LOS CAMPOS DE CONCENTRACI N NAZIS
  • La Intolerancia De Los Nazis Contra Los Judios

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS