Els Fruits Savorosos

Páginas: 13 (3127 palabras) Publicado: 16 de mayo de 2012
Guió

Biografia de l'autor Pàgina 2
Títol de l'obra i explica per què creus que té aquest títol Pàgina 2
Tria de cinc poemes. Anàlisi i comentari. Pàgines 3-7
Opinió personal del treball Pàgina 8
Bibliografia Pàgina 8

Biografía de l'autor
Josep Carner i Puig-Oriol va néixer a Barcelona, el 9 de febrer de 1884, i va morir a Brusel.les, el 4 de juny de 1970. Fillúnic d'un matrimoni de classe mitjana i cultivat. El petit Carner va manifestar la seva vocació literària amb una precocitat inusual i un talent propi dels nens prodigi: als dotze anys ja era col.laborador destacat i regular de la revista "L'Aureneta", als quinze anys --el 1899-- va guanyar el seu primer premi als Jocs Florals de Barcelona, i fins al 1905 va arribar a guanyar-ne tretze.

Alsdivuit anys es llicencia en dret i als vint en filosofia i lletres. Enric Prat de la Riba, president de la Mancomunitat, l'introdueix el 1902 al diari  La Veu de Catalunya. També dirigí les revistes Catalunya (1903-1905 i 1913-1914) i Empori (1907-1908). 
El 1907 ja ha publicat quatre llibres de poemes, entre els quals Els fruits saborosos, el seu primer gran èxit. És anomenat "Príncep delspoetes". El 1911 ingressa a la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, on col.lobora estretament amb Pompeu Fabra.  Prat de la Riba el situa al capdavant de l'Editorial Catalana, fundada el 1917 sota el patrocini de la Lliga, que a més de diverses col.leccions (Biblioteca Literària, Biblioteca Catalana) i revistes (D'Ací i d'Allà), elabora una Enciclopèdia Catalana .
Carner és unprofessional de la cultura: escriu diàriament una munt d'articles, notes i poemes a La Veu... (molts amb pseudònims), dirigeix l'Editorial Catalana, hi tradueix els autors occidentals més importants (Shakespeare, Molière, Dickens, George Elliot, Mark Twain, La Fontaine, Daniel Defoe, Lewis Carroll, Francesc d'Assís...), escriu poesia. El 1915 es casa amb la xilena Carmen de Ossa, i tindrà dos fills: AnnaMaria i Josep. Així i tot, i de cada any més, la seva situació econòmica és insegura. El 1920 es presenta a Madrid a unes oposicions al cos consular.
El 1921 marxa de Catalunya cap a Gènova com a vicecònsol d'Espanya. La carrera consular el durà de Gènova a Costa Rica, l'Havre, Hendaia, Beirut, Brussel·les i París, amb un breu parèntesi a Madrid. Lluny de Catalunya continua exercint de columnista (aLa Publicitat, des del 1928, i a El Sol de Madrid). La seva obra poètica no s'atura; el 1925 publica un els seus llibres importants, El cor quiet. També escriu teatre, com El giravolt de maig (1928), El Ben Cofat i l'Altre (1951) i Cop de vent (1966).
Quan esclata la Guerra Civil Espanyola, Carner és un dels pocs diplomàtics que es manté fidel a la República. El 1939, per tant comença l'exili,amb la seva segona esposa, la professora belga Émilie Noulet, primer a Mèxic i a partir de 1945 a Brussel·les, on fa de professor. El president de la Generalitat a l'exili, Josep Irla el fa conseller (només ho serà fins el 1948), col·labora als Jocs Florals i a la represa de la Revista de Catalunya...
El 1941 publica Nabí, i el 1957, Poesia, reordenació de tota la seva obra poètica, on hi ha unllibre nou "Absència". 
És membre del Consell Executiu de la Société Européenne de Culture (SEC), fundada el 1950 pel filòsof italià Umberto Campagnolo. El 1958 és nomenat  Doctor honoris causa de la Universitat d'Aix-Marseille. Carner signa l'any 1952 un document adreçat a la UNESCO contra la repressió del català i el 1955, amb Pau Casals i d'altres, signa un document adreçat a la comissió delsDrets humans de l'ONU denunciant la repressió franquista contra la cultura catalana. El 1959, a la mort de Carles Riba, Josep Carner el va substituir com a president del Centre Català del PEN Club a l'exili.

Títol de l'obra i explica per què creus que té aquest títol.

Els Fruits Saborosos té un títol que fa molt de pensar. Tenint en compte que durant tota l'obra, en els distints...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Fruits Saborosos
  • Els Fruits Saborosos
  • Comentari De Text Els Fruits Saborosos
  • savores
  • fruits
  • Gacetilla Savora
  • Whole fruits
  • Recetas Con Savora

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS