Els Microorganismes

Páginas: 23 (5563 palabras) Publicado: 1 de abril de 2015
ELS MICROORGANISMES

1. CONCEPTE I TIPUS DE MICROORGANISMES
Els microorganismes són éssers vius de mida microscòpica i per observar-los es necessita utilitzar el microscopi òptic o electrònic. Aquests poden ser unicel·lulars o pluricel·lulars i també autòtrofs o heteròtrofs.
Molts microorganismes són procariotes mentre que hi ha d’altres que son eucariotes. Una característica comuna delsmicroorganismes és que cada cèl·lula pot fer per si mateixa totes les funcions vitals.
Característiques
Procariotes
Eucariotes
Embolcall nuclear
Sense coberta. No tenen nucli ni fan mitosi.
Amb coberta. Tenen nucli i fan la mitosi.
Orgànuls
Només ribosomes i mesosomes.
Mitocondris, vacúols, plast, ribosomes...
DNA
Una sola molècula. No forma cromosoma.
Varies molècules, formen cromosomes.Moviment
Flagels d’estructura fibril·lar simple.
Cilis o flagels d’estructura fibril·lar complexa.
Paret cel·lular
Prima i de peptidoglicà.
De cel·lulosa o de quitina o no en tenen.

Els microorganismes es troben en els tres dominis. Archaea: són procariotes, arqueobacteris. Bacteria, són procariotes, eubacteris. Eukarya: són eucariotes, algues microscòpiques, protozous i fons microscòpics.
Elsvirus no són considerats éssers vius, ja que no tenen cap activitat vital vora de les cèl·lules. Malgrat tot, la importància que tenen com a agents transmissors de malalties fa que es tendeixi a estudiar-los com si fossin microorganismes.
Les unitats de mesura són els micròmetres o micra, el nanometre i l’àngstrom.
1mm = 103 micres = 106 nm = 107 A
2. ELS BACTERIS
Els bacteris són organismes moltsimples, amb escasses estructures internes i tan sols 4 estructures externes. Presenta una gran variabilitat, des de heteròtrofs fins a autòtrofs, i des de aeròbics fins anaeròbics.
Hi ha 4 tipus morfologics de bacteris.
Els bacils, en forma de bastó.
Els cocs, de forma esfèrica.
Els espirils, en forma de bastó cargolat
Els vibrions, en forma de coma ortogràfica.
Alguns bacteris poden formaragrupacions d’individus, ja que els bacteris fills es mantenen units entre si per mitjà de components químics de les càpsules. Els bacils poden formar cadenes lineals d’individus, ja que el procés de divisió té lloc en una sola direcció. En canvi els cocs poden dividir-se en diferents direccions, si formen parelles s’anomenen diplococs, si formen cadenes, estreptococs, si formen raïms d’individus,estafilococs, i si formen associacions tridimensionals regulars, sarcines.
2.1. ESTUCTURA BACTERIANA
L’estructura interna dels bacteris és molt més simple, però en canvi l’estructura superficial és més complexa.
LA CÀPSULA BACTERIANA
La capsula és una capa mucosa de polisacàrids que envolta la paret bacteriana i que només presenten alguns bacteris. És rígida i està adherida a la paret bacteriana.Aquesta Absorbeix aigua per així augmenta el seu gruix i es torni mucilaginosa(capa mucosa) això fa que presenti un gruix molt variable.
Molts bacteris patògens tenen capsula. Aquesta dificulta que els anticossos els reconeguin i els destrueixin. A més, permet ka adhesió des bacteris a les cèl·lules hoste, de manera que facilita la formació de colònies. També intervenen en els processosd’intercanvi d’aigua, ions i substàncies nutritives actuen de defensa davant la dessecació del medi.
LA PARET BACTERIANA
És una coberta rígida que dóna forma a les cèl·lules bacterianes. La diferent composició de la paret bacteriana fa que els bacteris reaccionin de manera diferent la tinció de Gram. Es distingeixen dos grups: els bacteris grampositius (gram+) que queden de color blau, i els bacterisgramnegatius (gram-) que queden de color vermell.
Els dos tipus de bateries la paret bacteriana té una capa de mureïna, la base del qual són molècules de NAG (N-acetilglicosamina) i de NAM (N-acetilmuràmic) unides alternadament i formant llargues cadenes, que estan unides entre si.
La paret dels bacteris gram+ és monoestratificada i està formada per una capa gruixuda de peptidoglicans. En canvi la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els Microorganismes
  • diversidad microorganismica
  • Contaminacion por materia orgosanica y microorganism
  • Primers Microorganismes De La Terra
  • tecnicas de métodos de conservación de microorganismosa
  • Els Impostos
  • Els assiris
  • Els crustacis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS