Els Reis Catòlics

Páginas: 24 (5994 palabras) Publicado: 17 de febrero de 2013
EL PAPER DE LA CORONA I LES CORTS A CASTELLA I ARAGÓ
La Corona no tenia un regne comú, sinó que eren dos, i cada un tenia el seu model de govern:
A la Corona de Castella el rei tenia tot el poder, no necessitava pactar les decisions amb els nobles, per tant hi havia establert un model autoritari. La monarquia concentrava els poders executiu, legislatiu i judicial. A pesar de ser un modelautoritari, a nivell nacional la corona rebia una ajuda per part de les Corts, reunions de tots els estaments, que tan sols tenien una funció consultiva i aprovaven els imposts. A nivell municipal el rei nombrava un corregidor, el qual era el representant reial i s’encarregava de governar la seva zona.
A la Corona d’Aragó hi havia establert un model pactista, per tant el rei tenia l’obligació de pactaramb els nobles les seves decisions. La monarquia tenia l’obligació de mantenir el dret i respectar les costums del país, del contrari no tindrien l’ajuda dels braços. Els braços eren els integrants de les Corts, noblesa, clero i burgesia. Aquets aprovaven els imposts i per primera vegada tenien el poder legislatiu. Cada territori tenia les seves corts i a més a nivell municipal també esconcentraven dos poders, el Capítol de jurats a Aragó i el Consell de Cent a Catalunya, les persones que governaven eren triades a atzar.
LA UNIÓ DINÀSTICA DELS REIS CATÒLICS
Per part de Castella ens trobem amb el regnat de Enric IV. Després de la seva mort la corona es troba dins un conflicte successori: per una part tenim la fila bastarda del rei, Juana la Beltraneja (opció Portugal) i per l’altrepart tenim la germanastra del rei (opció Castella), Isabel de Castella. Joana es derrotada a la batalla del Toro i Isabel es queda amb poder.
A Aragó també sofreixen un conflicte successori. Amb la mort del monarca Juan II, la corona es disputa entre Ferran d’Aragó i Carles de Viana, el fill del rei. Ferran es queda amb el poder i s’uneix amb matrimoni amb Isabel de Castella al 1469, així neix laMonarquia Hispànica.
LA FORMACIÓ D’UN ESTAT MODERN, Monarquia Autoritària
A pesar d’haver-se casat els monarques de cada corona, tan sols es tracta d’una unió dinàstica. Castellà i Aragó es mantindran separades, cada corona conservarà les seves institucions pròpies. Però Castella s’establirà com a corona preferent en el document Concòrdia de Segovia (1475) a causa de tenir més dinamismeeconòmic, més població i institucions semblants a tot el regne.
A Castella ens trobem amb un model autoritari amb diferents institucions:
Les corts, formades per la noblesa, el clergat i representats de la ciutat, van perdent importància davant el monarca, tan sols tenen la funció de reconèixer el rei. A més són convocades molt poques vegades. Per tant, amb els temps les corts seran substituïdes pelconsell, el rei col·locarà en funció dels seus interessos a les persones encarregades de complir funcions determinades, podríem dir que passarien a fer el paper de funcionaris.
A part de establir un consell a l’estat, també se’n estableix un a les Índies per administrar els doblers i el consell de la Inquisició.
Per poder combatre amb el bandolerisme i mantenir l’ordre als camps i camins, es vacrear la “Santa Hermandad”, ja que mols de nobles s’aprofitaven dels pobres quan es veien en apurs. Podríem relacionar-la amb la guàrdia civil de l’actualitat. I per poder mantenir l’orde a les ciutats, el rei elegia uns delegats que s’encarregaven de governar -les, aquets eren anomenats corregidors.
Totes aquestes institucions varen ser establertes perquè el rei pogués tenir el control absolutd’una manera més senzilla.
D’altre banda tenim Aragó amb un model pactista. Estava dividit en diferents regnes que conservaven les seves pròpies institucions i defensaven els seus propis interessos. Es dividia en: Aragó, Mallorca, València i Principat de Catalunya.
Cada regne tenia les seves corts que eren reunides per ordres del rei. La institució encarregada de defensar els furs de cada...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • tema 8: la monarquía autoritaria; els reis católics
  • Els Reis d'Igualada
  • Els Comtes I Reis
  • Reise
  • Reis Belico
  • Reis Alder
  • Nit de reis
  • REIS

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS