Espanya S XIX

Páginas: 13 (3071 palabras) Publicado: 18 de enero de 2015
DE L’ABSOLUTISME A L’ESTAT LIBERAL. ESPANYA AL SEGLE XIX
1.- El segle XVIII a l’Estat espanyol
Desde l’Edat Mitjana, Espanya havia estat dividida en dues Corones (una Corona és un conjunt de regnes): la Corona de Castella i la Corona d’Aragó. A la Corona de Castella, el rei tenia poders gairebé absoluts: no calia que es reunís amb les Corts per a fer lleis. En canvi, a la Corona d’Aragó(formada pel regne d’Aragó, el regne de València, Mallorca i el Principat de Catalunya), el rei havia de reunir-se amb les Corts i pactar amb els diputats (que eren els membres de les Corts). Per això, el sistema de govern que hi havia a la Corona d’Aragó s’anomenava pactisme. És a dir, els territoris de la Corona d’Aragó tenien autogovern.
1.1.- Felip V i Catalunya. El rei d’Espanya havia mort sensecap fill i, per tant, no hi havia un successor clar al tro d’Espanya. Van sortir dos candidats a ser rei d’Espanya: Carles d’Àustria i Felip V. Com que tan l’un com l’altre tenien diversos seguidors, hi va haver una guerra que es va anomenar Guerra de Successió.
La majoria de catalans van estar a favor de Carles d’Àustria i, per tant, van lluitar contra Felip V. Però l’11 de Setembre de 1714, laguerra acaba i Felip V guanya.
Catalunya, com els altres regnes de la Corona d’Aragó, tenia les seves pròpies lleis i les seves institucions (com ara la Generalitat, que era el mpaxim òrgan de govern). Com que eren lleis i institucions que impedien que el rei pogués governar amb poder absolut, Felip V va eliminar les lleis i institucions catalanes i les va substituir per les lleis i institucionsde Castella. Les noves lleis que Felip V va aplicar a Catalunya van quedar escrites en un document que s’anomena Decret de Nova Planta. Aquestes noves lleis van fer que Espanya es convertís en una monarquia absoluta (el rei tenia els tres poders –legislatiu, executiu i judicial- i podia fer tot el que volgués).
Felip V va situar part del seu exèrcit a Catalunya (per vigilar que ningú es revoltés)i va imposar un nou impost pels catalans que es va enomenar cadastre.
Felip V va fer que en la Justícia i en l’Administració (és a dir, les institucions de l’Estat) es parlés només en castellà. És a dir, va fer que a Catalunya no fos llengua oficial el català.
1.2.- De l’absolutisme al despotisme il·lustrat
Felip V i el seu fill Ferran VI van governar com a monarques absoluts i van mantenir elfeudalisme i la societat estamental. És a dir, era una societat d’Antic Règim: hi havia tres castes socials: rei, nobles/clergues i poble, i el poble estava sotmès als nobles (havia d’obeïr als senyors feudals, pagaven tots els impostos, no tenien drets polítics, etc).
Però en aquella època va començar a penetrar a Espanya un moviment que també havia penetrat en altres països europeus: laIl·lustració. La Il·lustració era un moviment, és a dir, un conjunt de persones que tenien unes mateixes idees. Les idees de la Il·lustració eren les següents:
La Raó ha de ser la guia de totes les accions de l’home (és a dir, abans d’actuar, l’home ha de pensar racionalment).
El poble ha de ser lliure i sobirà (és a dir, eren favorables a la democràcia).
La llei ha de ser igual per tothom.
Elsil·lustrats eren, majoritàriament, liberals.
Carles III va ser un rei espanyol que va dur a terme un sistema de govern anomenat despotisme il·lustrat: tenia tot el poder (com els monarques absoluts) però les seves lleis estaven inspirades pels principis de la Il·lustració. Carles III, doncs, va fer diverses reformes: va donar certs drets i llibertats al poble (com ara una certa llibertat d’expressió) iva retallar alguns privilegis (és a dir, els privilegiats seguien sent privilegiats, però ho eren menys). Per exemple, va reduïr part dels privilegis que l’Església tenia en l’ensenyament.
Molts nobles i clergues s’oposaven a les reformes que estava fent Carles III. El seu fill, Carles IV, va aturar totes les reformes i va tornar a governar com a monarca absolut.
1.3.- Catalunya es prepara...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalunya i espanya xix
  • Catalanya i espanya al segle xix
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix
  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • La crisi de l’antic règim a espanya (xix)
  • Narrativa S Xix Y S Xx
  • pensamiento economico del s XIX
  • Revoluciones Liberales Del S. Xix

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS