Estatut

Páginas: 2 (281 palabras) Publicado: 31 de diciembre de 2012
Estatut d'autonomia del 1932: va ser necessari que Espanya tingués la seva constitució (desembre del 1931) , i quan va estar aprovada és quan l'estatut fet per Catalunya es va poderpresentar a les corts de Madrid. Els catalans presenten l'estatut i serà el maig del 1932 que es comença a debatre a les corts, desdel principi aquest estatut comença a rebre atacs desde laDreta, Alguns sectors dels partits que formaven el governn i fins i tot intel·lectuals (UNAMUNO) i comensen a haver-hi mítings, manifestos, boicots de productes catalans = no serà fàcill'estatut.
Quan comensa aquest debat a les corts, ràpidament apareixen tres grans postures: - GOVERN (era partidari de que Catalunya tingués una autonomia moderada), - Elsrepresentants dels PARTITS CATALANS (volen una autonomia àmplia) i - OPOSICIÓ (defensa una Espanya unitaria).
En mig de tots quests debats el 10 d'agost del 1932 el general SANJURJO fa un intent decop d'Estat, en bona part el va fer per bloquejar l'estatut d'autonomia. Aquest intent es neutralitza i el president del govern (Manuel Azaña) va accelerar el procés d'aprovació delestatut. Els republicans van decidir tancar files i no enfrontar-se amb el catalanisme.
Finalment 9 de setembre del 1932 es va produïr l'aprovació de l'estatut d'autonomia per part de lescorts espanyoles: 314 diputats SÍ, 24 NO i 100 diputats en abstenció. Aquest estatut d'autonomia va patir importants retallades:
*Catalunya queda definida com a regió autònoma dintredel Estat Espanyol.
*Castellà cooficial juntament amb el català.
* Recursos financers per la generalitat: reduïts i la quantitat depen del que decideixi el govern central.
*Competències autonòmiques, no exclusives, això significa una autonomia restringida:
- El règim local
- Obres públiques
- Sanitat
- Beneficència
- Cooperatives
- Serveis agraris
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Estatutos
  • Estatutos
  • Estatutos
  • estatutos
  • estatutos
  • Estatutos
  • ESTATUTO
  • Estatuto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS