Etica

Páginas: 28 (6848 palabras) Publicado: 18 de abril de 2012
De basala ganglierna = är ett område i storhjärnan, under hjärnbarken. Det består av tre strukturer lokaliserade till de två stora hemisfärerna centralt i hjärnan. Basala ganglierna är bl.a. involverade i verkställandet av frivilliga rörelser. Basala ganglierna har en viktig funktion vid regleringen av våra rörelser och tar emot signalflöde från hjärnbarken, bearbetar detta för att sedan sändadet vidare till talamus och därifrån åter till hjärnbarken. Området fungerar därigenom som ett återkopplingssystem och ser till att en rörelse blir jämn och välkoordinerad.

Acetylcholin – (minne, rörelser, auto) muskarinerga och nikotinerga receptorer.
Noradrenalin – (uppmärksamhet, humör) alfa och beta adrenerga receptorer
Glutamat – (aktiverande, minne, smärta) ampa, den mest utbreddastimulerande neurotransmittorn i CNS
Dopamin – (rörelse, belöning, humör) dopamin 1 – 5
Seretonin – (humör, sömn, smärta) 5Ht
GABA – gaba a och b rec. Den mest utbredda hämmande transm.substansen.

Sensoriska nervsystemet = sensoriska nervfibrer från sinnesceller, sinnesintryck

Somatisk-motoriska nervsystemet = motoriska nervfibrer till skelettmuskulatur, frivilliga rörelser.

Autonomanervsystemet = motoriska nervfibrer till körtlar, hjärta och glatt muskulatur

Perifiera nervsystemet =

* Spinalnerver
* Receptorstrukturer
* Ganglier

Gliaceller = dubbelt så många som nervceller. Har till uppgift att bilda ett skyddande och stödjande nätverk. Också att hålla sammansättningen av vätskan utanför cellerna stabil.
* Astrocyter
* Oligodendrocyter
* Mikroglia* Ependymala celler
* Schwannceller

Aktionspotential = nervimpulser. Bärs av joner. En snabb förändring mellan axonets in och utsida i ytspänningsskilnaden genom axonmemberanet. Utlöses av stimulering av sinnesceller, sympatisk påverkan från andra nervceller eller spontana urladdningar i cellmembranet. Cellmembranet depolariseras till tröskelvärdet vilket leder till aktionspotential.Jonkanalerna är öppna vid bestämda tillfällen och då genomsläppliga för NA-joner vilka strömmar in och axonet får ett litet överskott av posotiv laddning -> depolarisering + initiering av a.p. -> leder till tröskelvärde (-50 mV) -> jonkanaler öppnas. När axonhillock, som innehåller en mängd spänningsstyrda jonkanaler, depolariseras leder detta till en stor ström av Na in i cellen vilketförstärker depolariseringen.

Temporal summering = Summering inom ett visst tidsavsnitt, dvs. en hög frekvens av EPSPs. Där den första inte hinner brytas ner innan nästa kommer och deras värden summeras.

Spatial summering = Summering av samtidiga signaler från olika synapser, från en eller olika neuron. Detta leder till simultana EPSPs, vilka summeras och dramatiskt framkallar depolarisation.Transmittorsubstanser = två huvudgrupper. Lågmolekylära tranmittorsubstanser och neuropeptider. Lågmol. syntetiseras i nervändslutet där de blir förpackade i vesicklar som sedan frisätts. Neuropeptiderna syntetiseras i cellkroppen där de förpackas.

Ett ämne som binds till en viss receptor och har samma effekt som den naturliga transmittorsubstansen kallas agonist.
En antagonist binder sigockså till receptorn men utan att aktivera den vilket leder till att att den normala transmittorsubstansen hittar färre receptorer och får mindre effekt.

Hjärnans hinnor:

* Epiduralrummet – fettrikt hålrum
* Dura mater – hjärnhinnan. Stödjer hjärnan
* Subduralrum
* Arachnoidea
* Subarachnoidalrum
* Pia mater – mot hjärnan och ryggmärgens yta.

Liquor = 500 ml/dygn.Cerebrospinalvätska som finns i vetriklarna och subarachnoidalrummet. Bildas ny kontinuerligt. Från första och andra ventrikeln till tredje genom akvedukten till fjärde, runt i arachnoidalrummet i runt ryggmärg och hjärna och sedan töms genom sinus sagittalis superior till blodet.

Hjärnbalken, corpus callosum, är ett band av nervfibrer som utgör länken mellan de två stora hemisfärerna....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • etica y eticidad
  • Etica
  • Etica
  • Etica
  • Ética
  • La etica
  • Etica
  • La etica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS