Sistema Digestivo

Páginas: 17 (4238 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
1. Aparell Digestiu
1.1 Introducció
L'aparell digestiu o sistema digestiu és el conjunt d'òrgans (boca, faringe, esòfag, estómac, intestí prim i intestí gruixut) i glàndules associades encarregats del procés de la digestió, és a dir, la transformació dels aliments perquè puguin ser absorbits i utilitzats per les cèl·lules de l'organisme.
1.2 Anatomia de l’aparell
1. La BocaLa boca estàsituada al cap, i està limitada, per davant, pels llavis, als costats per les galtes, per sota pel sòl de la boca i per a dalt pel paladar dur i tou.En la boca es produeixen dos tipus de digestió: * La digestió mecànica: és la realitzada en la boca per les dents amb la finalitat de triturar els aliments. * La digestió química: és l'acció dels enzims secretades per les tres glàndules salivessissobre el menjar.Els òrgans més importants de la boca són: * Llengua: òrgan musculós embolicat per mucosa que té molta importància per a la masticació. * Dents: no tots tenen la mateixa funció; * Incisius: serveixen per tallar * Canins: serveixen per estripar * Molars i Premolars: serveixen per triturar | |
* Glàndules salivessis: segreguen saliva; la saliva és un líquidlleugerament alcalí que humiteja la boca, estova el menjar i contribueix a realitzar la digestió. Hi ha 3 parells de glàndules salivessis:
* Submandibular
* Paròtida
* Sublingual
2. La faringe
La faringe és un tub muscular que comunica l'aparell digestiu amb el respiratori.
Perquè les vies respiratòries romanguin tancades durant la deglució, es forma en la faringe un replegament,anomenat epiglotis, que obstrueix la glotis. D'aquesta forma s'impedeix que l'aliment s'introdueixi en el sistema respiratori.
3. L’esòfag
L'esòfag comunica la faringe amb l'estómac. És un tub musculomembranos d'uns 25 cm de longitud que es troba situat darrere de la tràquea i davant de la columna vertebral. L'esòfag comença en el coll, travessa tot el tòrax i passa a l'abdomen a través del'orifici esofàgic del diafragma. Habitualment és una cavitat virtual, és a dir, que les seves parets es troben unides i només s'obren quan passa la bola alimentosa; les seves parets es contreuen i relaxen i propulsen la bola cap a l'estómac.
És només una zona de pas de la bola alimentosa, i és la unió de diferents orificis, el bucal, el nasal, les oïdes i la laringe.
4. L’estómacL'estómac és unòrgan en el qual s'acumula menjar. Varia de forma segons l'estat de repleció (quantitat de contingut alimentós present en la cavitat gàstrica) en què es troba, habitualment té forma de J. Consta de diverses parts que són : fundo, cos, antre i pílor. La seva vora menys extensa es denomina curvatura menor i l'altra, curvatura major. El càrdies és el límit entre l'esòfag i l'estómac i el pílor és ellímit entre estómac i l'intestí prim. En un individu mesura aproximadament 25 cm del càrdies al pílor i el diàmetre transvers és de 12cm.La seva principal funció és la descomposició dels aliments, sent l'encarregat de fer la transformació química ja que els sucs gàstrics transformen la bola alimentosa que anteriorment havia estat transformat mecànicament (des de la boca). | |
Constitueix unadilatació del tub digestiu, on s'emmagatzemen els aliments durant un temps perquè passin a l'intestí en un estat de digestió avançat.
L'estómac és musculós, per la qual cosa gràcies a les seves contraccions, es completa l'acció mecànica. A més en ell es realitza part de la digestió química, gràcies a l'acció del suc gàstric segregat per les glàndules de les parets. Els teixits de l'estómac, i fins i totla mucositat, són digeribles pels sucs gàstrics. No obstant això, en condicions normals, el revestiment mucós es renova amb més rapidesa que s'elimina.
En el seu interior trobem principalment dos tipus de cèl·lules, les cèl·lules parietals, les quals secreten l'àcid clorhídric (HCL) i el factor intrínsec, una glucoproteïna utilitzada en l'absorció de vitamina B12 en l'intestí prim; a més...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El aparato digestivo o sistema digestivo
  • El Sistema Digestivo
  • sistema digestivo
  • Sistema digestivo
  • Sistema Digestivo
  • sistema digestivo
  • sistema digestivo
  • Sistema digestivo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS