Fallida de McDonald s a Bolivia antropologia

Páginas: 5 (1196 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2015

Per què McDonald’s va fer fallida

Tota ciutat del món té el seu McDonald 's, per què Bolívia no? Aquesta és la pregunta que ens fem després de mirar aquest documental. El 1998 van obrir tres restaurants a Bolívia però entre el novembre de 2002 i el mes de juliol de 2003 tots aquests restaurants van anar tancant de forma progresiva.
El documental "Per què va fer fallida McDonald’s a Bolívia",dirigit per Fernando Martínez ens dóna algunes possibles respostes a aquesta pregunta; la primera d'ella és que els preus, més baixos que a la resta del món, eren alts per una societat acostumada a menjar abundant i casolana per poc diners. Fernando pensa que el motiu de la ruptura va ser per que Bolívia no és un país de menjar ràpid ja que el menjar nacional són extraordinàries en la sevavarietat, originalitat i riquesa.
A Bolívia la tradició cuinera i la manera de fer el menjar és transmesa per mares a filles; és un país on se li dóna molta importància al menjar.
En primer lloc quan dues cultures entren en contacte no necessàriament es produeix un "xoc permanent" entre elles. Això implicaria una impossibilitat de convivència i un conflicte de normes i No obstant això no passa en aquestmoments ja que McDonald 's està funcionant a l'Índia.
Diversos factors es van entrellaçar perquè la retirada de la cadena de menjar al país llatinoamericà succeís, totes les raons desembocar en un fort rebuig tant de la població com del govern bolivià. No es va tractar d'una expulsió immediata, ja que va funcionar més de deu anys abans de l'evident fracàs, tots els restaurants que l'any 2012 tot iromanien en el territori, es van veure obligats a tancar. Davant d'això, cap esforç o campanya publicitària atractiva de la cadena va poder evitar-ho, ni aconseguir romandre els restaurants instal·lats a Bolívia, on podria haver-me esperat un moderat èxit entre la població local benestant o els turistes estrangers. Tot i que no va ser l'únic cas, Bolívia va ser el principal país en què lesestratègies i oferiments de McDonald van tenir resultats rotundament oposats als esperats. El xoc entre la civilització local i la companyia va fer que no aconseguís mantenir-se en aquest país. Un altre exemple on la companyia va cessar operacions, encara que no semblant al cas de Bolívia, és Veneçuela. Allà també s'han tancat restaurants.
També cal destacar que la cadena occidental no va ser l'única queva haver d'enfrontar a una negació de la població boliviana. També hi va haver problemes amb la gran multinacional nord-americana Coca Cola.



Al Igual que McDonald 's, Coca Cola és una marca icona de la cultura occidental nord-americana i, lògicament, l’associada amb aquesta. Cal recordar que Coca Cola és proveïdor oficial de McDonald 'sa nivell internacional i també ho era a Bolívia fins altancament de les empreses.

Entre Bolívia i McDonald 's els valors i les característiques culturals resultar incompatibles. La decisió va ser de dos, ja que la flexibilitat per les dues parts va ser nul·la. Un procés d'adaptació requereix flexibilitat per ambdues parts i no es va percebre per part de cap. McDonald 's no va tenir en consideració els baixos recursos de la població boliviana, els preusde la companyia i els seus estàndards no van ser admissibles per a una població pobra on molts habitants necessitarien desemborsar el guanyat en diverses jornades de treball per poder adquirir només una hamburguesa de McDonald's. No es va aconseguir l'acceptació inicial, ni l'adaptació posterior. La població va apel·lar a la seva raó: preferència dels seus menjars típics enfront dels productesque McDonald oferia per una qüestió cultural i pels preus poc accessibles per a gran part de la població. Bolívia té una gran valoració pel temps d'elaboració dels menjars, la dedicació dels que realitzen aquesta tasca, el temps de cocció, la qualitat de l'aliment. Aquests són valors propis de Bolívia i contraris a la "menjar ràpid. Ja que l'objectiu de les cadenes "fast food" és de satisfer...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Mcdonald´S
  • McDonald´s
  • McDonald´s
  • mcdonald s
  • Mcdonald´s
  • Mcdonald´s
  • Mcdonald`S
  • Mcdonald´S

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS