Fenomens devastadors i impredictibles

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 6 (1338 palabras )
  • Descarga(s) : 4
  • Publicado : 20 de mayo de 2010
Leer documento completo
Vista previa del texto
Fenòmens devastadors i impredictibles
Quan parlem de terratrèmols tendim a pensar en fenòmens aliens al nostre entorn. De fet, les grans catàstrofes sísmiques que salten als titulars dels informatius tenen lloc en regions allunyades de nosaltres. No obstant això, no hem d'oblidar que la península Ibèrica se situa a la vora sud-oest de la placa euroasiàtica, al lloc on col.lideix amb la placaafricana. El desplaçament tectònic entre els dos continents provoca l'activitat sísmica a la conca mediterrània i és la causa dels grans terratrèmols en zones com Grècia o Turquia. A Espanya es registren anualment entre 1.200 i 1.400 terratrèmols, dels quals uns 870 no arriben a la magnitud 4 de l'escala Richter.
Com s'originen?
[pic]Plaques
L'escorça de la Terra està conformada per una dotzena deplaques d'uns 70 quilòmetres de gruix. Aquestes plaques tectòniques s'estan acomodant contínuament en un procés que es produeix des de fa milions d'anys i que ha anat donant la forma que avui coneixem a la superfície del nostre planeta. Com a conseqüència d'aquest fenomen s'han originat els continents i els relleus geogràfics, dins d'un procés encara inacabat. En alguns casos, aquestes plaquesxoquen entre si com si fossen grans blocs de gel de terra sobre un oceà de magma, i n'impedeix el desplaçament. Llavors una placa comença a desplaçar-se per sobre o per sota de l'altra, fet que origina lents canvis en la topografia. Però si el moviment té alguna dificultat, comença a acumular-se una energia de tensió que en algun moment s'alliberarà i una de les plaques col.lidirà bruscament contral'altra i la trencarà. És en aquest instant que s'allibera una gran quantitat d'energia i s'origina el terratrèmol. Resumint molt, un terratrèmol consisteix en l'alliberament sobtat, en forma d'ones que es propaguen en totes direccions, de l'energia acumulada en l'escorça terrestre.
Falles
Són les zones en què les plaques exerceixen aquesta força entre elles i és el lloc en què, amb mésprobabilitat, s'originen fenòmens sísmics. Només el 10% dels terratrèmols ocorren allunyats dels límits d'aquestes plaques.
Hipocentre o focus
És el punt en la profunditat de la Terra des d'on s'allibera l'energia en un terratrèmol. Pot estar a molts quilòmetres cap a l'interior de la terra.
Epicentre
És el punt de la superfície de la Terra directament situat sobre l'hipocentre. És, generalment, lalocalització de la superfície terrestre on la intensitat del terratrèmol és més gran.
Com es mesuren els terratrèmols?
[pic]El mesurament es fa a través d'un instrument anomenat sismògraf, que registra en un paper la vibració de la Terra. Aquest aparell reconeix dos tipus d'ones: les superficials, que viatgen a través de la superfície terrestre i que en produeixen la vibració més gran (iprobablement els danys pitjors), i les centrals o corporals, que viatgen a través de la Terra des de la profunditat.
L'Escala Richter
Representa l'energia sísmica alliberada en cada terratrèmol. És una escala que creix en forma potencial o semilogarítmica, de manera que cada punt d'augment pot significar un increment d'energia deu o més vegades major. Una magnitud 4 no és el doble de 2, sinó que és centvegades més gran.
Efectes del terratrèmol
• Menys de 3,5: generalment no se sent, però és registrat
• 3,5 - 5,4: sovint se sent, però només causa danys menors
• 5,5 - 6,0: causa danys lleugers a edificis
• 6,1 - 6,9: pot ocasionar danys severs en àrees molt poblades
• 7,0 - 7,9 : terratrèmol molt gran, causa greus danys
• 8 o més: gran terratrèmol, destrucció totalen comunitats pròximes.
Intensitat en l'escala de Mercalli
Creada el 1902 pel sismòleg italià Giusseppe Mercalli, no es basa en els registres sismogràfics sinó en l'efecte o dany produït en les estructures i en la sensació percebuda per la gent. Oscil.la entre el grau I i el XII.
Poden predir-se els terratrèmols?
Actualment no hi ha cap mètode capaç de predir el temps, el lloc i la magnitud...
tracking img