FHGMN,

Páginas: 8 (1889 palabras) Publicado: 17 de noviembre de 2014
El districte de Sant Andreu

Actualment i com ens mostra la imatge, el districte se Sant Andreu es composa de 7 barris: La Trinitat Vella, Sant Andreu, El Congrés i els Indians, Navas, La Sagrera, El Bon Pastor i Baró de Viver. Aquest districte, porta d'entrada de la ciutat pel nord-oest, limita al nord amb el municipi de Santa Coloma de Gramanet; a l'oest, amb Nou Barris; a l'est, amb SantMartí, i al sud, amb Horta-Guinardó.
L'arribada del tren d'alta velocitat (AVE) a Sant Andreu, on tindrà una de les dues parades a Barcelona a la nova estació de la Sagrera, significarà un abans i un després per al districte. Els canvis urbanístics previstos, vinculats a aquest projecte, ja han començat a marcar la seva realitat territorial. Les transformacions afectaran la part baixa dels barrisde la Sagrera i de Sant Andreu i el límit entre aquest darrer i els barris del Bon Pastor i de Baró de Viver, al llarg del gran parc lineal que seguirà tot el traçat del tren. El barri del Congrés i els Indians (en record dels catalans que van fer fortuna a les colònies americanes i després hi van tornar) i el de Navas, al sud del districte, i el de Trinitat Vella, al nord, no tindrandesenvolupaments urbans vinculats a l'AVE en els seus territoris. El casc antic de Sant Andreu es manté compacte, amb més de 52.000 habitants. El Bon Pastor està afectat també per un gran projecte urbanístic de reforma que, de moment, està reubicant els habitants del conjunt de les Cases Barates en noves edificacions situades a la mateixa zona.
Un petit argument dels diferents barris que composen el districtede Sant Andreu:
La Trinitat Vella: Abans d'ésser el barri actual, la Trinitat era un dels extrems, també conegut com el Coll de Finestrelles, del municipi de Sant Andreu de Palomar, independent de Barcelona fins el 1897. El seu nom prové de la capella de la Trinitat, que fou aixecada l'any 1413 i que subsistí fins la Guerra del Francès, quan fou cremada. Cap al 1445 s'hi posaren les forquesjurisdiccionals de Barcelona.
La Trinitat va ser una zona camperola i molt poc poblada fins a mitjans del segle XX. Entre 1952 i 1954 canvià radicalment: part de les vinyes van desaparèixer per construir-hi blocs d'habitatges i per convertir la part més alta en presó. Pocs anys després, la política d'expansió de noves vies de circulació va separar la Trinitat en dos barris, la Trinitat Nova i laTrinitat Vella, divisió que persisteix actualment. El tren del nord desaparegué el 1960, i un any més tard s'inaugurà la perllongació de l'avinguda Meridiana.
El darrer gran canvi urbanístic que ha experimentat el barri ha estat la construcció, l'any 1992, del Nus de la Trinitat, un dels nodes de connexió més importants de les Rondes que envolten Barcelona. L'interior del nus acull l'accés al'estació de metro que serveix el barri i un gran parc urbà.
Baró de Viver: El barri de Baró de Viver, un dels quatre conjunts de Cases Barates aixecats a Barcelona a finals dels anys 20 del segle passat, es va construir en terrenys comprats pel Patronat de l'Habitatge a la marquesa de Castellvell. Inicialment s'hi van fer 334 habitatges unifamiliars de 43 m2 i el 1958 s'hi afegiren una vintena deblocs.
Tan aquelles com aquests s'enderrocaren entre 1985 i 1999 i es van substituir per noves edificacions, entre elles el conjunt anomenat Gran Salón, obra d'Emili Donato.
Les Rondes de Dalt i del Litoral que envolten el barri, el soterrament de les línies d'alta tensió que anaven per la llera del Besòs i la transformació de les seves ribes en un parc, la construcció de diversos serveis iequipaments, així com l'arribada del metro, són alguns dels elements que, d'uns anys ençà, han canviat radicalment l'aïllament i les condicions de vida del barri.
Bon Pastor: Les primeres mencions del territori que avui ocupa el barri del Bon Pastor són del segle XII, gràcies a l'impuls que donà el Rec Comtal a la indústria molinera i als conreus de regadiu. En la unió del torrent de Sant Andreu amb el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS