Filosofia De Hume

Páginas: 12 (2944 palabras) Publicado: 19 de octubre de 2011
David HUME (1711 - 1776) - La radicalització de l’empirisme.
1. L’empirisme 1.1. Definició: És el nom que es dóna a tota doctrina filosòfica que fonamenta el coneixement en l’experiència. 1.2. Autors: de l’empirisme anglès (s. XVIII), HOBBES, LOCKE, BERKELEY i HUME. 1.3. Característiques generals a) Els continguts mentals són adquirits. El coneixement es va omplint amb les dades del mónexterior, que els sentits transmeten mitjançant la percepció. (vs. Racionalisme, innatisme) b) L’experiència sensible és l’única font del coneixement. Les dades que aporta són anomenades per HUME sensacions i són elementals (colors, sons, formes...). (vs. Racionalisme) c) El coneixement no transcendeix els límits de l’experiència: l’evidència sensible és l’únic criteri de veritat. És necessari queaquestes sensacions tinguin la possibilitat d’acumular-se i de combinar-se les unes amb les altres. (cf. Principi de Correspondència o de Còpia) d) Els conceptes universals no tenen valor objectiu.

2.

Racionalisme vs. empirisme 2.1. Similituds a) Preocupació pel problema del coneixement: mètode i abast. b) Optimisme i confiança en un nou temps de progrés guiat pel desenvolupament de la Raó. > LaIl·lustració. c) Convicció que allò que coneixem no és el món sinó les nostres percepcions. El punt de partida del coneixement és el subjecte, les dades de la consciència. Importància de l’anàlisi del pensament. d) Pretenen descobrir de què ens informen els nostres pensaments, com els podem entendre i si ens permeten anar més enllà de la nostra consciència. 2.2. Diferències Racionalisme EmpirismeEvidència racional (recordeu Criteri de certesa Descartes: evidència = claredat + Experiència distinció) Prioritat absoluta d’allò que la Raó Prioritat absoluta d’allò que la Raó Font de coneixement posa sobre allò que la Raó rep. rep sobre allò que pugui posar. Existència d’idees innates, fruit Inexistència d’idees innates. Tot Naturalesa dels continguts mentals exclusiu del propi ús de la Raó senseconeixement prové de l’experiència. interferències de l’experiència. En néixer som com un full en blanc. Propera al model de treball de les Propera al model de treball de les Tipus de mentalitat matemàtiques. ciències experimentals. DESCARTES, pare del racionalisme i Radicalització progressiva en Autors de la filosofia moderna, l’aplicació d’aquests principis: LOCKE, MALEBRANCHE, LEIBNIZ,SPINOZA. BERKELEY, HUME. HUME: Teoria del coneixement 3.1. L’origen de les idees. PRINCIPI DE CORRESPONDÈNCIA O DE CÒPIA HUME considera que totes les ciències tenen una relació més o menys gran amb la naturalesa humana: la ciència de l’home és l’únic fonament de totes les altres ciències. Per això cal investigar la naturalesa de l’enteniment humà, per esbrinar els seus poders. a) Tot el coneixement esredueix a percepcions, tot allò que l’esperit conté. b) Les percepcions es divideixen en impressions (sensacions, passions i emocions) i idees (reflexions sobre les impressions). c) La diferència entre elles consisteix en què les impressions entren amb més força i vivesa que les idees. d) Les percepcions poden ser simples -no admeten distinció ni separació- o compostes -permeten distingirne parts-.e) L’origen empíric de les idees: totes les idees simples es deriven d’impressions simples, que les corresponen i les representen exactament. PRINCIPI DE CORRESPONDÈNCIA O DE CÒPIA. f) L’origen de les impressions. Les impressions es poden dividir entre les de sensació (apareixen a l’ànima per causes desconegudes i són elementals) i les de reflexió (es deriven de les nostres idees).

3.

g)RESULTAT FULMINANT: un terme del qual no es pugui trobar l’experiència que l’origina no vol dir res, és buit, pura ficció encisadora. Si una idea no deriva de l’EXPERIÈNCIA és una IDEA INÚTIL

EMPIRISME PSICOLÒGIC

EMPIRISME EPISTEMOLÒGIC

Rebutja les IDEES INNATES

Rebutja les PARAULES SENSE SIGNIFICAT

    

Substància Ànima Ment Causalitat Llibertat

Perdran la seva...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Filosofia hume
  • Filosofía
  • Filosofía De Hume
  • Hume
  • Filosofia De Hume
  • Una filosofía de la religión en hume
  • Filosofia De Descartes, Hume Y Kant
  • Filosofía john Locke David Hume

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS