filosofia

Páginas: 2 (449 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
Els sofistes són un conjunt d’investigadors estrangers a Atenes. El significat de la paraula sofista és tècnics en saviesa, dominen les ciències humanes. Són educadors, ofereixen servesi útils perla ciutadenia a canvi de compensacions econòmiques i defensos del sitema democràtic.
El sofista més important és
Protàgores, relativisme “l’home és el mesura de tot”. En el pensament de Protàgoress’observa una forta influència de la filosofia de Heràclit i, igual que aquest, considerava que tot flueix i res roman, de la qual cosa concloïa que no hi ha cap veritat absoluta, la qual cosa permetiaidentificar l’ésser amb l’aparença. Així, per a Protàgores, cada home determina les coses en el seu ser a partir dels seus particulars i propis estats psíquics. Però també és l’expressió d’un pensamentque, si bé és un relativisme que declara que l’home és la mesura de la veritat, del bé, de la bellesa i del més just, també rebutja tota pretensió d’absolut. En aquest sentit apareix com una críticaa tot dogmatisme. Les seves tesis van tenir una gran influència en els pirrònics.
Trasímac :  Va ser un genuí representant del corrent sofista que va viatjar per diverses ciutats com a mestre deretòrica, encara que també es va ocupar d’estudis d’ètica, sent coneguda, a través de Plató la seva concepció de la justícia.  A més a més, sustentava que els governs governen només per al seu propiengrandiment, i allò que determinen com a justícia és només el sotmeten a unes lleis que han establert per afavorir els seus interessos. Però, segons la natura, la justícia és en realitat que el més fortdomini al més feble i segueixi les seves pròpies inclinacions, i això succeeix quan algú realment fort aconsegueix trencar la convenció, contravé les lleis instituïdes i instaura altres. Llavors ell ésqui marca la llei. D’aquí la famosa sentència de Trasímac: «La traïció mai prospera. Per què? Perquè si prospera ja ningú l’anomenarà traïció».
Gòrgies: va viatjar per tot Grècia, de ciutat en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS