Filosofia

Páginas: 5 (1181 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2015
Presocràtics
Ontologia es l’estudi del ser.
Filosofia es la totalitat del saber. L’estudi a partir d’explicacions racionals, utilitzant l’essència i la raó. En canvi, el mite es capta a partir de l’aparença , amb els sentits, una realitat pluralista.
Dels primers filòsofs hi podem trobar l’escola de Milet, al segle IV abans de Crist.
A la naturalesa ho anomenaven physis. Té quatre conceptes (und’ells l’hem perdut):
1. Naturalesa real (no artificial)
2. El que no és convencional
3. Tot allò que no és tècnic
4. Arje, principi i origen de tot. Un concepte que esta present en totes les coses, que les constitueix i les modifica.
Els milens:
1. Eren físics, hilozoistes i monistes.
2. Aquests definien un arje extern i materialista, l’arje es etern
3. Sorgeix partir d’una explicació racional.Exclouen les coses fantàstiques.
4. Intueixen l’existència d’una llei que regula el funcionament de la naturalesa (que es pot trobar a partir de la raó).
Tales
Va viure un temps a Egipte on saben molt de matemàtiques. Tenia una ment molt pràctica i molt àgil. Va fer l’afirmació següent: “Tot ve de l’aigua”. Observa que l’aigua es absolutament necessària. Creu que l’aigua es l’arje de lanaturalesa.
Anaximandre
Va ser deixeble crític de Tales. Raona que si tot esta fet d’aigua, d’humitat, com diu Tales, no podria existir el concepte de sequedat. Si l’arje fos un concepte, sempre podríem trobar el seu contrari. Defineix l’arje com la Indeterminació (apeiron). Afirma que el món es manté suspès per l’espai i que aquest, es sosté en totes les equidistàncies dels objectes.
Anaximenes
Deixeble deAmaximandre. Critica Amaximandre, parla de la determinació de la naturalesa. Creu que l’element arje es l’aire: manté tot unit. L’aire es vida, si no respirem morim, i si no hi ha aire ve la descomposició. L’aire te la característica de que molt i poc donen característiques diferents. La combinació quantitatives del mateix produeixen resultats qualitatius.
Empedocles
Forma la 2a escolapresocràtica. Opina que l’arje no es un sol element, hi podrem trobar el pluralisme. Parla de les combinacions i canvia l’arje per 4 elements: aigua, terra, foc i aire. Tot és barreja dels 4 elements, cada material té de tot però a diferents percentatges. Unides per dues forces: l’amor (atracció) i l’odi (separació).
Pitàgores
Forma l’escola pitagòric. És el primer filòsof que es planteja que l’origen de lescoses potser abstracta. Diu que l’arje són els nombres, un element irreal que composa el món. Tot són dades constituïdes per números.
Heràclit
Va ser un pensador potent. Pren el foc com a símbol perquè té una imatge de inestabilitat. Defineix el ser com a concepte de esdevenir, multiplicitat i contradicció. No compleix el primer principi de la lògica. Parla d’una necessitat de la oposició de lesforces. Va afirmar les següents frases: “No et banyares dos cops en el mateix riu.” “Els ulls i les orelles són mals testimonis per aquells homes que tenen un ànima salvatge.”
El ser canvia constantment i mai serà el mateix. S’ha d’aplicar la raó per sobre dels sentits. Hi podrem trobar una irracionalitat, caos. Llavors trobem una llei (penetrant en el caos), la llei interna que regeix tot elcaos. L’anomenem harmonia de contraris.
“Si hi hagués injustícia s’ignoraria el nom de la justícia.”
Parmenides
Va ser un dels filòsofs més importants, es qualifica com el gran. Introdueix una revolució, consumeix les autopistes del pensament on avui en dia seguim transitant.
Afirma que el ser és i el no ser no és. La idea principal del seu raonament es la inexistència del no ser. El no ser no esacceptable per la lògica i la raó, per que en el moment que anunciem el no ser, es converteix en ser. Parmenides es contrari als sentits, totalment oposat. S’ha de seguir la realitat que dona la raó, i no els sentits. Hi parlem d’una abstracció, que es la part comú de tots els elements.
En el concepte en dedueix unes característiques:
1. És etern
2. És indivisible, no té parts
3. És únic, si hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • filosofia de la filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia
  • La Filosofía
  • Filosofia
  • Filosofia
  • Filosofia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS