Franquisme

Páginas: 20 (4885 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2013
1. GÈNESI, FONAMENTS IDEOLÒGICS I NATURALESA DEL RÈGIM FRANQUISTA.
- Durant els primers anys de la dictadura, Franco reforçarà el seu poder personal i dotarà l’Estat d’una sèrie d’institucions que respondran als principis ideològics del règim. Sense tenir aptituds per fer grans plantejaments ideològics, i atenen al seu caràcter pràctic, Franco adoptarà els principis de les institucions iformacions polítiques i socials que el van ajudar a la guerra: exèrcit, Església, Falange, monàrquics i carlistes. L’habilitat de Franco serà controlar tots aquests grups, i de vegades enfrontar-los perquè cap destaqui ni qüestioni el seu poder.

-Els principis ideològics del franquisme van ser:
NACIONAL-PATRIOTISME: aportació ideològica de l’exèrcit. Es basa en una visió unitària, centralista itradicional d’Espanya. Qualsevol indici de particularisme regional era sospitós de separatisme. Molts ministres i funcionaris seran militars.

NACIONAL-SINDICALISME: aportació de la Falange. Antiliberal, antimarxista i antidemocràtica, la Falange va potenciar un sistema totalitari anomenat nacional-sindicalisme, inspirat en el feixisme italià. Es basava en un Estat amb un únic partit i sindicat. LaFalange també va aportar la memòria del seu líder, José Antonio Primo de Rivera, assassinat durant la guerra. Els falangistes faran una feina de captació de seguidors mitjançant diverses organitzacions: Secció Femenina, Front de Joventuts...En l’àmbit sindical es va crear la Central Nacional Sindicalista, que afiliava obligatòriament la patronal i l’obrerisme.
La Falange també va ocupar càrrecsimportants en el franquisme, sobretot a l’ inici. En acabar la segona guerra mundial, Franco dissimularà els signes feixistes del règim i membres falangistes del govern seran substituïts.

NACIONAL-CATOLICISME: aportació de l’Església. Defensa de la religió i moral catòlica. La guerra es va plantejar com una croada i els morts del bàndol nacional com a màrtirs. Es concedirà a l’Església unasupremacia ideològica absoluta, es suprimirà la legislació laica republicana, l’Estat serà catòlic i es retornarà al clergat el control de l’ensenyament. En nom de la religió es va justificar la repressió, sobretot contra comunistes i masons.
Durant els primers anys del franquisme es va anar institucionalitzant l’Estat autoritari. Per la seva oposició a les democràcies liberals, enlloc de fer uncos legal que recordés a les constitucions liberals, es publicaran una sèrie de Lleis Fonamentals que recollien els principis antidemocràtics del règim:
-Fuero del Trabajo (1938): regula la vida laboral i econòmica (jornada, salaris, vacances, preus...)
-Ley Constitutiva de las Cortes (1942): les Corts es limitaven a aprovar els projectes de llei que Franco presentava. Els diputats es deienprocuradors.
-Fuero de los Españoles (1945): drets i deures dels espanyols, sense garanties democràtiques. Es va fer per donar una aparença democràtica al règim, en un context internacional de crítica als sistemes totalitaris.
-Ley del Referendum Nacional (1945): també per donar una aparença democràtica, perquè els resultats es manipulaven.
-Ley de sucesión a la Jefatura del Estado (1947): establiael govern vitalici de Franco, que a més designava el seu successor.
-Ley de principios del Movimiento Nacional (1958): estableix els principis bàsics de l’ordenança jurídica del franquisme.
-Ley orgánica del Estado (1967): s’estableix la finalitat de l’Estat, els poders del cap de l’Estat. Permetia un sufragi molt restringit per a escollir a ⅓ de les Corts.

2. ETAPES DEL FRANQUISME. SITUACIÓPOLÍTICA I ECONÒMICA
2.1. De 1939 a 1959. La postguerra
A) EXALTACIÓ DE FRANCO I REPRESSIÓ
-Franco sortirà enfortit després de la guerra. Serà cap del’exèrcit (Generalísimo dels tres exèrcit), cap del partit únic (FET i de les JONS), cap de l’Estat i president del govern. A juliol de 1947 s’aprova la Ley de sucesión a la Jefatura del Estado que augmenta els poders de Franco. Controlarà el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS